Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem (foto: Vatican Media)
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem | (foto: Vatican Media)

Prvič v zgodovini bo papež v Koloseju molil skupaj s kristjani različnih Cerkva

Novice | 23.10.2022, 08:10 Marjana Debevec

Približno 3000 pripadnikov različnih verstev bo od danes do torka sodelovalo na srečanju v duhu Assisija z naslovom: »Krik miru. Religije in kulture v dialogu«. Sklenili ga bodo s skupno molitvijo za mir v Koloseju, ki se ji bo pridružil tudi papež Frančišek.

Že od leta 1987, ko je na prvo takšno srečanje voditelje verstev sveta povabil sv. papež Janez Pavel II., se v duhu Assisija enkrat letno zberejo pripadniki različnih verstev, da bi skupaj molili za mir. Predsednik skupnosti sv. Egidija, ki srečanje pripravlja, Marco Impagliazzo meni, da bi iz enkratnega dogodka moralo nastati pravo gibanje verstev za mir.

Danes bodo na otvoritveni slovesnosti sodelovali predsedniki Italije, Francije in Nigerije. Sledilo bo trinajst forumov o miru, podnebni krizi, migracijah, o možnosti praznovanja velike noči na skupen datum za vse kristjane, medverskem dialogu, nevarnosti jedrske vojne, nauku, ki nam ga je dala pandemija in krizi globalizacije.

Torkovo popoldne bo posvečeno molitvi za mir. Kristjani različnih cerkva se bodo prvič v zgodovini zbrali skupaj s papežem Frančiškom v rimskem Koloseju. »Kolosej je simbol Rima, bil je simbol imperija. Predvsem pa je bil simbol preganjanja kristjanov. Zato pa želi postati simbol ponovnega rojstva, vstajenja. Iz tega kraja, ki ga pozna ves svet, lahko še odločneje pošljemo naše sporočilo miru,« je dejal Impagliazzo.

Sledilo bo branje poziva k miru, ki ga bodo predstavniki verstev nato predali skupini otrok. Ti pa ga bodo predali naprej veleposlanikom ter predstavnikom nacionalne in mednarodne politike.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...