Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem (foto: Vatican Media)
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem | (foto: Vatican Media)

Prvič v zgodovini bo papež v Koloseju molil skupaj s kristjani različnih Cerkva

Novice | 23.10.2022, 08:10 Marjana Debevec

Približno 3000 pripadnikov različnih verstev bo od danes do torka sodelovalo na srečanju v duhu Assisija z naslovom: »Krik miru. Religije in kulture v dialogu«. Sklenili ga bodo s skupno molitvijo za mir v Koloseju, ki se ji bo pridružil tudi papež Frančišek.

Že od leta 1987, ko je na prvo takšno srečanje voditelje verstev sveta povabil sv. papež Janez Pavel II., se v duhu Assisija enkrat letno zberejo pripadniki različnih verstev, da bi skupaj molili za mir. Predsednik skupnosti sv. Egidija, ki srečanje pripravlja, Marco Impagliazzo meni, da bi iz enkratnega dogodka moralo nastati pravo gibanje verstev za mir.

Danes bodo na otvoritveni slovesnosti sodelovali predsedniki Italije, Francije in Nigerije. Sledilo bo trinajst forumov o miru, podnebni krizi, migracijah, o možnosti praznovanja velike noči na skupen datum za vse kristjane, medverskem dialogu, nevarnosti jedrske vojne, nauku, ki nam ga je dala pandemija in krizi globalizacije.

Torkovo popoldne bo posvečeno molitvi za mir. Kristjani različnih cerkva se bodo prvič v zgodovini zbrali skupaj s papežem Frančiškom v rimskem Koloseju. »Kolosej je simbol Rima, bil je simbol imperija. Predvsem pa je bil simbol preganjanja kristjanov. Zato pa želi postati simbol ponovnega rojstva, vstajenja. Iz tega kraja, ki ga pozna ves svet, lahko še odločneje pošljemo naše sporočilo miru,« je dejal Impagliazzo.

Sledilo bo branje poziva k miru, ki ga bodo predstavniki verstev nato predali skupini otrok. Ti pa ga bodo predali naprej veleposlanikom ter predstavnikom nacionalne in mednarodne politike.

Novice