Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Križev pot študentov po ulicah Maribora (foto: Univerzitetna župnija Maribor)
Križev pot študentov po ulicah Maribora | (foto: Univerzitetna župnija Maribor)

Mladi ne samo za študij, ampak tudi za duhovnost

Novice | 19.10.2022, 12:16 Marjana Debevec

Za začetek akademskega leta so značilna brucovanja, nekateri študenti in profesorji pa pozornost namenjajo tudi duhovnemu življenju. Kaj se bo zanje dogajalo nocoj?

Medtem ko so študenti v Kopru in Ljubljani s sveto mašo akademsko leto začeli že prejšnji teden, se bodo nocoj ob nadškofu Alojziju Cviklu zbrali študenti in pedagoški delavci iz mariborske nadškofije. Upravitelj Univerzitetne župnije Primož Lorbek nam je povedal, da skozi vse leto zanje pripravljajo več dogodkov, s katerimi utrjujejo prijateljstvo med njimi in krščanske vrednote. »Zato so naše aktivnosti, da imamo redne sredine maše, v naši župniji deluje študentski zbor, srečujemo se na študentskem verouku, srečuje se medicinska skupina. Posebej pa sem vesela, da se je oblikovala zakonska skupina naših študentov.« Lorbek je še povedal, da pripravljajo tudi enkratne dogodke, kot so Nikodemovi večeri, križev pot po ulicah Maribora, pomagajo pri ekumenskem srečanju, dejavni pa so tudi na kulturnem področju.

Enega od tovrstnih dogodkov bodo nocoj pripravili ljubljanski študenti. Po sveti maši, ki bo pri Frančiškanih na Tromostovju, se bodo odpravili na sedež Katoliške mladine, kjer bo srečanje z dvema misijonarjema, nam je povedala Tinkara Jerkič. »Gosta večera bosta: sestra Zvonka Mikec, ki poslanstvo misijonarke v Afriki živi že od leta 1990. Poleg nje bo gost tudi misijonar lazarist Tone Kerin, ki že 37 let deluje v misijonih na Madagaskarju

Novomeški škof Andrej Saje pa bo ob 18.30 v ljubljanski stolnici daroval t.i. rdečo mašo za pravnike in vse javne uslužbence v zakonodajni, izvršilni ter sodni veji oblasti. Več o tem v jutrišnjih cerkvenih novicah.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...