Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Panamske jaslice (foto: marija.si)
Panamske jaslice | (foto: marija.si)

Panamske jaslice za brezjanski muzej

Cerkev po svetu | 18.10.2022, 09:05 Rok Mihevc

Muzej jaslic Brezje je gostil visok obisk iz Paname. Z namenom podariti muzeju panamske jaslice, je Slovensko Marijino narodno svetišče obiskal panamski nadškof msgr. Jose Domingo Ulloa z delegacijo.

Obljuba veleposlanikov

Pred štirimi leti je na pobudo veleposlanika pri Svetem sedežu, Tomaža Kunstlja, skupina veleposlanikov obiskala Slovensko Marijino narodno svetišče na Brezjah. Poleg obiska bazilike so si ogledali tudi Muzej jaslic Brezje. Takrat so nekateri veleposlaniki obljubili, da bodo poskrbeli, da muzej dobi jaslice iz držav, ki jih muzej še nima.

»Panama je počaščena, da je del tega prestižnega Muzeja jaslic.«
»Panama je počaščena, da je del tega prestižnega Muzeja jaslic.« © marija.si

Panamski nadškof želel osebno prinesti jaslice na Brezje

Nekateri so jaslice poslali po pošti, drugi preko veleposlaništva. Za Panamo pa je nadškof Domingo dejal, da jih hoče osebno prinesti na Brezje. Tako si je delegacija naprej ogledala Muzej jaslic, nato je nadškof sam pripravil, postavil in razložil, kaj določene stvari, ki sestavljajo jaslice, pomenijo. V spominsko knjigo je zapisal: "Hvala Bogu za priložnost, ki nam jo je dal, da je Panama prisotna v tem Muzeju jaslic, ki predstavljajo vesoljnost Cerkve. Jezus se je rodil, da reši vse narode." Veleposlanica pri Svetem sedežu pa je zapisala: "Panama je počaščena, da je del tega prestižnega Muzeja jaslic."

Panama je počaščena, da je del tega prestižnega Muzeja jaslic.

Muzej jaslic Brezje je gostil visok obisk iz Paname.
Muzej jaslic Brezje je gostil visok obisk iz Paname. © marija.si

Muzej zgled tudi za Panamo

Po ogledu muzeja so si ogledali baziliko in se zaustavili v molitvi pred milostno podobo Marije Pomagaj. Popoldan so si gostje ogledali Bled in Radovljico ter dan zaključili s sveto mašo pri Mariji Pomagaj. Nadškof je izrazil veliko željo, da bi tudi v Panami naredil tako lep muzej jaslic kot ga imamo na Brezjah. Povedal je, da že ima jaslice iz 22 držav sveta.

Zaustavili so se tudi v molitvi pred milostno podobo Marije Pomagaj
Zaustavili so se tudi v molitvi pred milostno podobo Marije Pomagaj © marija.si

Vir: marija.si

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.