Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Dr. Matevž Tomšič (foto: STA/Daniel Novakovič)
Dr. Matevž Tomšič | (foto: STA/Daniel Novakovič)

Matevž Tomšič: V drugem krogu se vse začenja znova

Slovenija | 18.10.2022, 07:38 Tanja Dominko

Vstopili smo v zadnji teden kampanje pred volitvami predsednika republike. Volivci imajo le še nekaj dni časa, da se odločijo, koga sami vidijo na tem položaju. Med sedmimi kandidati po dveh anketah trenutno vodi dr. Anže Logar, a se obeta drugi krog in tedaj se tekma začne na novo. Za komentar smo prosili dr. Matevža Tomšiča s Fakultete za uporabne družbene študije.

Gneča na levici je precejšnja

Trenutno tako anketa agencije Parsifal kot anketa Ninamedie na prvo mesto uvršča dr. Anžeta Logarja. Po prvi, ki so jo opravili za Novo24TV uživa 27-odstotno podporo, na drugem mestu je Nataša Pirc Musar s skoraj 20-imi odstotki. Logar je od prejšnjega merjenja napredoval, Pirc Musarjeva pa po vstopu Milana Brgleza nazadovala. Ta je na tretjem mestu s slabimi 11 odstotki. Gneča na levici je precejšnja, ocenjuje dr. Matevž Tomšič. "Tukaj imamo na eni strani, na desnem polu, samo dva kandidata, medtem, ko je na levici precej večja gneča. Se pravi, drug drugemu odžirajo glasove, zanimivo je, da obtožbe letijo predvsem med levimi kandidati."

Kdo skuša pritegniti nezadovoljneže?

Po anketi Ninamedie je na četrtem mestu Janez Cigler Kralj, po anketi Parsifala pa ginekologinja Sabina Senčar. "Ona nekako bolj skuša pritegniti nezadovoljneže, v času kovida-19 se je zelo angažirala kot zloglasna nasprotnica ukrepov. Kar nekaj ljudi pada na te anticepilske note."

Vidimo, da imamo določene leve frakcije, ki se udarjajo med sabo. Očitno je tudi, da so nekateri dominantni mediji zelo nenaklonjeni Pirc Musarjevi.

Leve frakcije, ki se udarjajo med sabo

Miha Kordiš se je uvrstil za Vladimirjem Prebiličem na zadnje mesto, Tomšič si ga bo zapomnil tudi po soočenju, v katerem je dobesedno priznal goljufijo. Vsekakor bo to nedeljo en preskus, v drugem krogu pa se karte premešajo na novo. "To, da bo Logar v drugem krogu, to lahko trdimo s precej veliko verjetnostjo. Kdo bo pa kandidat levice, pa težko rečemo. Po nekaterih anketah sta si Pirc Musarjeva in Brglez zelo blizu, tu bo spopad na levici. Vidimo, da imamo določene leve frakcije, ki se udarjajo med sabo. Očitno je tudi, da so nekateri dominantni mediji zelo nenaklonjeni Pirc Musarjevi."

Daljšemu pogovoru z dr. Tomšičem prisluhnite tukaj.

Slovenija, Politika
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...