Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Matevž Tomšič (foto: STA/Daniel Novakovič)
Dr. Matevž Tomšič | (foto: STA/Daniel Novakovič)

Matevž Tomšič: V drugem krogu se vse začenja znova

Slovenija | 18.10.2022, 07:38 Tanja Dominko

Vstopili smo v zadnji teden kampanje pred volitvami predsednika republike. Volivci imajo le še nekaj dni časa, da se odločijo, koga sami vidijo na tem položaju. Med sedmimi kandidati po dveh anketah trenutno vodi dr. Anže Logar, a se obeta drugi krog in tedaj se tekma začne na novo. Za komentar smo prosili dr. Matevža Tomšiča s Fakultete za uporabne družbene študije.

Gneča na levici je precejšnja

Trenutno tako anketa agencije Parsifal kot anketa Ninamedie na prvo mesto uvršča dr. Anžeta Logarja. Po prvi, ki so jo opravili za Novo24TV uživa 27-odstotno podporo, na drugem mestu je Nataša Pirc Musar s skoraj 20-imi odstotki. Logar je od prejšnjega merjenja napredoval, Pirc Musarjeva pa po vstopu Milana Brgleza nazadovala. Ta je na tretjem mestu s slabimi 11 odstotki. Gneča na levici je precejšnja, ocenjuje dr. Matevž Tomšič. "Tukaj imamo na eni strani, na desnem polu, samo dva kandidata, medtem, ko je na levici precej večja gneča. Se pravi, drug drugemu odžirajo glasove, zanimivo je, da obtožbe letijo predvsem med levimi kandidati."

Kdo skuša pritegniti nezadovoljneže?

Po anketi Ninamedie je na četrtem mestu Janez Cigler Kralj, po anketi Parsifala pa ginekologinja Sabina Senčar. "Ona nekako bolj skuša pritegniti nezadovoljneže, v času kovida-19 se je zelo angažirala kot zloglasna nasprotnica ukrepov. Kar nekaj ljudi pada na te anticepilske note."

Vidimo, da imamo določene leve frakcije, ki se udarjajo med sabo. Očitno je tudi, da so nekateri dominantni mediji zelo nenaklonjeni Pirc Musarjevi.

Leve frakcije, ki se udarjajo med sabo

Miha Kordiš se je uvrstil za Vladimirjem Prebiličem na zadnje mesto, Tomšič si ga bo zapomnil tudi po soočenju, v katerem je dobesedno priznal goljufijo. Vsekakor bo to nedeljo en preskus, v drugem krogu pa se karte premešajo na novo. "To, da bo Logar v drugem krogu, to lahko trdimo s precej veliko verjetnostjo. Kdo bo pa kandidat levice, pa težko rečemo. Po nekaterih anketah sta si Pirc Musarjeva in Brglez zelo blizu, tu bo spopad na levici. Vidimo, da imamo določene leve frakcije, ki se udarjajo med sabo. Očitno je tudi, da so nekateri dominantni mediji zelo nenaklonjeni Pirc Musarjevi."

Daljšemu pogovoru z dr. Tomšičem prisluhnite tukaj.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...