Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Rožni venec (foto: Pixabay)
Rožni venec | (foto: Pixabay)

Milijon otrok bo molilo za mir

Novice | 17.10.2022, 10:26 Marjana Debevec

Vojna v Ukrajini in njeno opustošenje, pa tudi trpljenje ljudstev, ki na lastni koži živijo posledice konflikta, so misel, h kateri se vedno znova vrača papež Frančišek. Včeraj je po opoldanski molitvi spomnil na pobudo dobrodelne organizacije Pomoč Cerkvi v stiski. Ta namreč jutri pripravlja pobudo »Milijon otrok moli rožni venec za mir v svetu«.

Otroci z vsega sveta se bodo povezali v molitvi za mir še posebej v Ukrajini. Papež nas je po nedeljski opoldanski molitvi povabil, naj se jim pridružimo. »Hvala vsem fantom in dekletom, ki bodo sodelovali pri molitvi! Pridružujemo se jim tudi mi ter izročamo priprošnji Naše Gospe trpeče ukrajinsko ljudstvo in druge narode, ki trpijo zaradi vojne in vseh vrst nasilja in bede.«

Evropski škofje za pristen dialog, ki bo končal vojno v Ukrajini

Bližino žrtvam v Ukrajino so na jesenskem plenarnem zasedanju zagotovili tudi škofje predstavniki škofovskih konferenc Evropske unije. Agresorja so pozvali, naj nemudoma prekine sovražnosti, vse vpletene strani pa, naj se odprejo pogajanjem o resnih predlogih za pravičen mir. Prizadevali naj bi si za takšno rešitev konflikta, ki bo spoštovala mednarodno pravo in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.