Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik NSi Matej Tonin (foto: Anze Petkovsek/NSi)
Predsednik NSi Matej Tonin | (foto: Anze Petkovsek/NSi)

Delegati NSi Mateju Toninu podelili nov mandat na čelu stranke

Slovenija | 15.10.2022, 18:42 Helena Križnik

Mateju Toninu so delegati na kongresu v Rogatcu zaupali že tretji mandat na čelu NSi. To ni presenečenje, saj se je za funkcijo znova potegoval brez protikandidata. Po izvolitvi se je zahvalil za izkazano podporo.

Po stranki bo padalo z vseh strani

Tonin je prepričan, da NSi v prihodnjem obdobju čakajo preizkušnje in da bo stranki padalo z vseh strani. »Ampak bolj nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti,« je dodal. Že prej je v nagovoru poudaril, da NSi v ospredje postavlja korist državljanov.

Radikalno levo krilo zdajšnje vlade največja grožnja nacionalni varnosti

Ozrl se je v čas, ko je stranka marca 2020 stopila v vlado premierja Janeza Janše, ki se je morala takoj spopasti z novim koronavirusom. Tonin na opravljeno delo gleda z zadovoljstvom. Spomnil je, da se danes soočamo z novo krizo, v kateri je naša država med drugim dolžna pomagati Ukrajini, ki jo je napadla Rusija. Ob tem je bil kritičen do koalicijske Levice. »Radikalno levo krilo zdajšnje vlade predstavlja največjo grožnjo nacionalni varnosti, saj je zaradi njihovih politikantskih aktivnosti Slovenska vojska slabše opremljena, omajana je mednarodna kredibilnost Slovenije in porušeno zaupanje z našimi ključnimi zavezniki.«

A radikalno levo krilo vlade po besedah prvaka NSi močno vpliva tudi na ekonomsko politiko. Tako je napovedal, da bo njegova stranka pri obravnavi vladnega predloga zakona o dohodnini uporabila vse možnosti, da ustavi razgradnjo dobro delujočega sistema normirancev. Tonin je izrazil tudi nasprotovanje spremembam družinskega zakonika, ob treh referendumih, ki Slovenijo čakajo v prihodnjih mesecih, pa napovedal podporo NSi referendumu o dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija.

Tonin namerava NSi razvijati v moderno stranko

V naslednjih mesecih so po Toninovi oceni pred vlado premierja Roberta Goloba tri ključne naloge: zagotavljanje pomoči gospodarstvu, nadaljevanje začetih javnih naložb in prenova zdravstvenega sistema. Pri zadnji je NSi pripravljena prispevati svoje glasove za preoblikovanje zdravstvene zavarovalnice in upravljanja javnih zdravstvenih zavodov.

Tonin je zavrnil zadnje očitke, da NSi paktira s Svobodo. »NSi se ne pogaja z Golobom za vstop v vlado, ne zanima pa nas tudi opozicijska krilatica tem slabše za vlado, tem boljše za nas.« Delegatom je obljubil, da namerava NSi razvijati v moderno stranko, ki se ne bo sramovala temeljnih vrednot slovenske družbe ter da bo stranka pod njegovim vodstvom gradila na dialogu, uveljavljala socialno tržno gospodarstvo in se opirala na temeljne vrednote krščanske demokracije.

Horvat: Treba je okrepiti krščansko demokracijo

Na kongresu NSi so izbrali so tudi člane izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča. V izvršilni odbor je bil med drugimi izvoljen vodja poslancev NSi Jožef Horvat. »Verjamemo v sodelovanje, v Slovenijo, utemeljeno na vrednotah osamosvojitve, v ljudi, ki so nam dali nalogo, da sprejemamo dobre odločitve za njih,« je poudaril. Zaradi razmer v svetu in Evropi je po njegovem mnenju treba okrepiti krščansko demokracijo. »Naše vrednote združujejo najboljše lastnosti konservativnega, liberalnega in krščanskega,« je spomnil. Dodal je, da vera navdihuje njihovo delo, a ga ne omejuje. Opozoril je še, da pri krščanski demokraciji ne gre za religijo, ampak za natančen politični pristop, ki sloni na temeljnih vrednotah dostojanstva in strpnosti.

Zbrane so nagovorili še poslanec NSi in nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, evropska poslanka in nekdanja strankina predsednica Ljudmila Novak, predsedniški kandidat NSi Janez Cigler Kralj in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. Video pozdrav jim je poslal tudi predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber.

Slovenija, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...