Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Mladi v ljubljanski stolnici (foto: Katoliška mladina)
Mladi v ljubljanski stolnici | (foto: Katoliška mladina)

Nadškof Zore študentom: Vztrajajte v pristni svobodi!

| 12.10.2022, 11:57 Marjana Debevec

Študenti iz Kopra in Ljubljane so pri sinočnjih svetih mašah prosili blagoslova za novo akademsko leto. Maše v Ljubljani so se poleg študentov udeležili tudi rektor ljubljanske univerze dr. Gregor Majdič, več dekanov, dekanij in profesorjev.

Od vas je odvisna prihodnost našega naroda, je študentom, zbranim v ljubljanski stolnici, dejal nadškof Stanislav Zore. »Nocoj tukaj pred vami trepetam in se veselim. Trepetam, ker ne vem, ali bo morda okolje, ki vas obdaja, premočno. Da boste podlegli idejam, ki bodo brnele v ozračju, ki vas bodo nagovarjale na družbenih omrežjih. In se veselim; veselim, ker verjamem, da je v vas pristno hrepenenje po svobodi

Gre za svobodo, za katero nas je oprostil Kristus in ki je ne morejo omejiti ideologije. Zaželel je, da bi znali razločevati, kaj je resnična svoboda, za katero je vredno tudi trpeti. Ta ne pomeni mlahavega sledenja lastnim željam in poželenjem, saj ne prinese pravega zadovoljstva. Svoboda tudi ni upor proti vsemu in odprava vseh pravil in prepovedi.

Svobodo nam daje Kristus. »Kristus ni dajal predvolilnih obljub. Brez zavajajočih besed in brez lahkih poti. Sam nam je dal najmočnejši zgled svobode, ko je bil pribit na križ, obdan s posmehom in zasramovanjem. Toda njegova svoboda niti za hip ni bila pribita.«

Svoboda nam pomaga notranje rasti, je še dejal nadškof Zore in študente povabil k intelektualni poštenosti in premisleku o tem, kam bodo vodile njihove odločitve.

V Kopru je sveto mašo ob začetku študijskega leta daroval generalni vikar Slavko Rebec. Povabil jih je k celovitosti, da bi se znali prav odločati in izbrali le tiste dejavnosti, katerim se bodo lahko zares s srcem posvetili. Gotovo pa je za študente na prvem mestu njihov študij.

Študentske svete maše so sicer osrednji prostor srečanja z Bogom in z ljudmi. V Ljubljani jih ob sredah zvečer na Tromostovju lepša zbor Mladost Pesem Prijateljstvo. Študenti iz Maribora se prav tako ob sredah zvečer zbirajo v stolni cerkvi. Študentske maše v Kopru pa so ob torkih zvečer pri sv. Ani.

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...