Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Vatikan (foto: Unsplash)
Vatikan | (foto: Unsplash)

Papež: Hudič spodbuja delitve v Cerkvi

Novice | 12.10.2022, 10:41 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri sinočnji sveti maši ob 60. obletnici začetka drugega vatikanskega koncila pozval k edinosti v Katoliški cerkvi in k medsebojni ljubezni. Priporočil je tri poglede na Cerkev: pogled od zgoraj, z Božje perspektive, torej z ljubeznijo; pogled iz sredine, z drugimi verniki; in pogled na celoto, ki gre preko vsake delitve na napredne in konservativne. Hudič je namreč tisti, ki spretno spodbuja delitve v Cerkvi.

»Gospod, nauči nas s pogledom od zgoraj gledati na Cerkev takó, kot jo vidiš ti. Kadar smo kritični in nezadovoljni, nas spomni, da biti Cerkev pomeni pričevati za lepoto Tvoje ljubezni in živeti odgovor na tvoje vprašanje: Ali me ljubiš?, ne pa biti kot da smo zbrani na žalnem bedenju.«

Cerkev bi namreč morala biti po papeževih besedah polna veselja.

Ukrajino imam v srcu

Papež je pred sklepom avdience znova pozornost usmeril na trpeče ljudstvo Ukrajine. "V teh dneh je moje srce vedno usmerjeno k ukrajinskemu narodu, še posebej k prebivalcem krajev, ki so bili bomradirani. V sebi nosim njihovo bolečino in jo po posredovanju Svete Matere Božje prinašam pred Gospoda. On vedno posluša krike ubogih. Naj Njegov Duh preobrazi srca tistih, ki imajo v rokah usodo vojne, da bi se ustavil orkan vojne in bi zgradili mirno sožitje v pravičnosti."

Novice
Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija) Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija)

Kaj je škof Jamnik povedal papežu?

V Rimu je minule dni potekalo spomladansko zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (Comece). Iz Slovenije se je srečanja udeležil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Člane ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...