Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mira Milavec pred Radiem Ognjišče (foto: ARO)
Mira Milavec pred Radiem Ognjišče | (foto: ARO)

Mira Milavec: Ne preostane nam drugega kot moliti za mir

Svet | 11.10.2022, 08:39 Petra Stopar

"Zjutraj nas kot običajno zbudijo sirene. Ampak danes ni bila navadna sirena. Danes, ko sem želela v službo, sem vedela, da ni mogoče, ker sem na drugi strani reke in metro ni deloval, ko sem pa videla in slišala tudi bombne napade, smo se odločili, da gremo v zaklonišče. Pred tem sem imela tudi možnost biti pri sveti maši," je o ponedeljkovih zračnih napadih na središče Kijeva in na druga ukrajinska mesta povedala sodelavka ukrajinske Karitas, Slovenka Mira Milavec.

"Bili smo v zaklonišču pod grko-katoliško katedralo, kjer je bilo veliko ljudi, otrok, mam, starih ljudi, medtem seveda veliko sporočil, telefonskih klicev in tudi vedno smo v kontaktu z našim sodelavcem, ki je odgovoren za varnost, tako da smo vedeli, da moramo vsi ostati v zakloniščih. Ljudje, moram reči, so že navajeni. Reagirali so zelo mirno. Seveda jaz zdaj govorim za ta del mesta, kjer pač ne vidimo ranjenih. Vemo pa, da v centru mesta so ljudje izgubili življenja in so bili ranjeni. Okrog mene so nekateri jokali, drugi so molili. Potem smo vsi skupaj ob dvanajstih molili skupno molitev v tej cerkvi, kjer se vsak dan moli za mir v Ukrajini. In ravno danes je bil tudi prenos po celi Ukrajini iz grko-katoliške cerkve," je za naš radio povedala Mira Milavec in se tudi vsem v Sloveniji zahvalila za molitve in podporo.

Okrog mene so nekateri jokali, drugi so molili. Potem smo vsi skupaj ob dvanajstih molili skupno molitev v tej cerkvi, kjer se vsak dan moli za mir v Ukrajini.

"Po nasvetu obrambnega ministrstva in v skladu z načrtom generalštaba so bili danes zjutraj izvedeni napadi z natančnim orožjem dolgega dosega na energetske, vojaške, poveljniške in komunikacijske objekte v Ukrajini," je Vladimir Putin dejal na včerajšnjem srečanju ruskega sveta za nacionalno varnost. Omenjeni ruski napadi so tako očitno odgovor na veliko eksplozijo, ki je predvčerajšnjim odjeknila na strateško pomembnem mostu med polotokom Krim in celinsko Rusijo. Putin je za eksplozijo obtožil ukrajinske tajne službe in potezo že takrat označil za teroristični napad, uradni Kijev dogodka ni komentiral.

Po zračnih napadih, ki so pretresli več ukrajinskih mest, iz več regij poročajo o izpadih elektrike in vode. Energetska infrastruktura je bila med drugim poškodovana v Lvovu na skrajnem zahodu in v Harkovu na vzhodu Ukrajine. Po besedah ukrajinskega premierja Denisa Šmihala so izstrelki zadeli enajst pomembnih infrastrukturnih objektov v osmih regijah, vključno s kijevsko.

"Težko jutro je. Opravka imamo s teroristi. Na ducate raket, iranski 'shahidi'. Imajo dve tarči. Energetske objekte po vsej državi, ki jih želijo uničiti in povzročiti kaos. Druga tarča so ljudje. Konkretno so izbrali tak čas in takšne cilje, da povzročijo največ škode," je izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je sporočil, da se je pogovarjal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, čigar država trenutno predseduje skupini sedmih gospodarsko najrazvitejših držav G7. Ta naj bi se v torek na nujnem zasedanju dogovorila o povečanju pritiska na Rusijo in pomoči Ukrajini pri obnovi poškodovane infrastrukture.

Na val ruskih raketnih napadov so se odzvali tudi v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je tvitnil, da je globoko šokiran in dodal, da unija stoji Ukrajini ob strani ter da je njena dodatna vojaška podpora na poti. "Ti barbarski in strahopetni napadi zgolj kažejo na rusko nediskriminatorno taktiko napadanja civilistov, kar je v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in predstavlja vojni zločin," je v imenu Evropske komisije dejal govorec Peter Stano. Ob tem je kot neutemeljeno in lažno označil izjavo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da Ukrajina in njene zaveznice pripravljajo napad na Belorusijo, zaradi česar bosta Belorusija in Rusija začeli vzpostavljati skupne oborožene sile. Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev pa je napovedal, da so bili napadi le prva epizoda, ki ji bodo sledile še druge.

Generalna skupščina Združenih narodov bo v torek v New Yorku predvidoma potrdila resolucijo o obsodbi nedavne samovoljne ruske priključitve štirih ukrajinskih regij. Že pred zasedanjem sta generalni sekretar Antonio Guterres in ameriški predsednik Joe Biden ostro obsodila ponedeljkove ruske zračne napade v številnih ukrajinskih mestih, v katerih je po podatkih oblasti umrlo najmanj 14 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Ti napadi so po mnenju ukrajinskega veleposlanika v Združenih narodih Sergeja Kislice znova dokazali, da je Rusija teroristična država. "Na žalost, skorajda ne moreš pozvati k stabilnemu in zdravemu miru, ko v tvoji soseski obstaja nestabilna in ponorela diktatura, ki izvaja raketni teror nad civilnim prebivalstvom in infrastrukturo druge države," je dejal veleposlanik v Generalni skupščini.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.