Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje Hrvatov, Slovencev in Madžarov v Beltincih (foto: Vatican Media)
Srečanje Hrvatov, Slovencev in Madžarov v Beltincih | (foto: Vatican Media)

Večinski mediji zamolčali enega večjih dogodkov v Cerkvi v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 10.10.2022, 14:17 Alen Salihović

Geslo tradicionalnega srečanja Slovencev in Hrvatov, ki so se mu v Beltincih pridružili še Madžari, odmeva tudi danes. »Skupaj na poti vere in miru« so besede, ki so povezale tri narode. Srečanja se je udeležilo 20 škofov, več kot sto duhovnikov ter po oceni organizatorjev med pet in šest tisoč romarjev. Gotovo lahko rečemo, da je šlo za enega večjih dogodkov v Cerkvi v Sloveniji. Gostitelji so nad izvedbo navdušeni.

Molk večinskih medijev

Čeprav so večinski mediji popolnoma spregledali močno sporočilo miru, ki je bilo poslano v Evropo in svet, pa to ne zmanjša veličine, ki jo je prineslo srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov. "Seveda, ker bi tokrat morali pisati dobro, pozitivno, so raje zamolčali in molk v takih zadevah je zame čisto navadna laž. Ti večinski mediji so s tem, ko niso poročali o tem dogodku, lagali. Njihov izbor novic, kaj bodo objavili in kaj ne, pomeni nezavezanost k resnici oz. zavezanost k laži. Se moram pa zahvaliti našim Pomurskim medijem (Vestnik, Pomurec.com, Sobota.info), ki so o tem dogodku poročali. Na žalost drugi mediji s Prlekije o tem niso govorili," nam je povedal škof Peter Štumpf.

Vesel je, da so se vabilu odzvali številni škofje, duhovniki in verniki: "Zares prijateljsko smo verniki treh narodov te dneve skupaj hodili po poti vere in miru. Naj nam dobri Bog nakloni s svojo pomočjo, da bi skupaj z Materjo Marijo vedno tako hodili."

© Radio Vatikan

Kaplan Aljaž Baša: Mi smo eno v Kristusu

Navdušenja ob sklepu srečanja, ki so ga obogatile tudi narodne noče treh držav ni skrival koordinator slovenskega odbora Aljaž Baša: "Vedno iščemo nekaj, kar nas deli: Ta je Hrvat, ta je Slovenec, ta Madžar. Ne. Mi smo eno v Kristusu, bratje in sestre."

© Radio Vatikan

Župnik Boris Kučko: Izvrsten shod

Veliko dela je imel tudi beltinski župnik Boris Kučko. Na pomoč so mu priskočili številni farani in tudi župljani okoliških župnij: "Moram reči, da je res bilo izvrstno na tem shodu. Tudi Bog in Božja milost nam je stala ob strani, da je v Beltince prišla res množica vernikov, preko 5.000, kot sam ocenjujem. Bogu hvala, bilo je zelo slovesno, Bogu na čast in veliko pristnega krščanskega veselja."

© Radio Vatikan

Kam prihodnje leto?

Prihodnje srečanje Slovencev in Hrvatov je v rokah slednjih. Kam bi se lahko odpravili, smo vprašali tajnika varaždinskega škofa in predstavnika hrvaškega odbor za pripravo srečanja Marka Domitra: "Nismo se še odločili, nimamo še končnega cilja. Nekateri so izrazili željo, da bi šli radi na morje. Mogoče bo to naslednji cilj. Kljub temu pa moramo ostati odprti Sv. Duhu, ki nas vodi, saj vsak kraj, kamor smo se odpravili doslej, nosi svoje sporočilo."

Ne glede na to, kam nas bo pot vodila čez dve leti, verjamem, da smo utrdili temelje sodelovanja in dokazali, da če politika pogosto razdvaja, ne samo v enem narodu ampak tudi med narodi, smo v Njegovem imenu ne glede na razlike zgolj in samo en narod. "Izhajamo iz treh narodov, a imamo isto mleko, ki nas hrani in oblikuje – Kristusov evangelij," je v pridigi dejal varaždinski škof Božo Radoš.

Cerkev na Slovenskem
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...