Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Srečanje vernikov Bečltinci (foto: ARO)
Srečanje vernikov Bečltinci | (foto: ARO)

Škof Saje v Beltincih: Katoličani živimo kot skupnost, ki nima meja

| 08.10.2022, 11:05 Alen Salihović

S pozdravnimi besedami predsednika Slovenske škofovske konference in novomeškega škofa Andreja Sajeta se je v Beltincih začelo tradicionalno srečanje Slovencev in Hrvatom, ki so se jim tokrat pridružili tudi verniki iz Madžarske.

»Že vrsto let potekajo srečanja slovenskih in hrvaških katoličanov. Na letošnje to vrstno srečanje v Beltincih v Škofiji Murska Sobota, kjer se že stoletja prepletajo vezi z madžarskim narodom, so na srečanje prišli tudi katoličani iz te dežele. Geslo letošnjega srečanja je Skupaj na poti vere in miru,« je dejal škof Saje.

Nadaljeval je, da katoličani živimo kot skupnost, ki nima meja. »Različne oblike občestev, kot so župnijska, dekanijska, škofijska in narodna se med seboj povezujejo v eno veliko družino Cerkve. Namen tovrstnega srečanja je medsebojno povezovanje, krepitev vere in utrjevanje pripadnosti Cerkvi. Letos, ko v bližini na vzhodu Evrope doživljamo ogrožanje miru, je temu pridružena še prošnja za mir. Ravno evharistično srečanje je tisti temelj, na katerem gradimo naš notranji in s tem tudi zunanji mir. Kot predsednik Slovenske škofovske konference, ki je pokrovitelj tega dogodka, se veselim bogoslužnega srečanja treh sosednjih držav. S svojo navzočnostjo in z molitvijo potrjujemo odločenost, da zavzeto gradimo krščansko skupnost in hodimo po poti vere in miru, da bomo dobri sosedje in prijatelji ter sodelavci pri graditvi miru v svetu.«


Kdo vse se udeležuje srečanja?

Škof Saje je pozdravil naslednje zbrane:

Prisrčno pozdravljam apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji nadškofa msgr. dr. Jeana-Marie Speicha, sobrate škofe iz Hrvaške, msgr. Mate Uzinića, msgr. Boža Radoša, msgr. Antuna Škvorčevića, msgr. Vjekoslava Huzjaka, msgr. Milana Stipića, pomožna škofa msgr. Ivana Šaška in msgr. Mija Gorskega.

Pozdravljam škofa iz Eisenstadta msgr Egidija Živkoviča, ter škofe iz Madžarske, msgr. Györgya Udvardya, msgr. Andrása Veresa, msgr. Jánosa Székelya, msgr. Lászla Kiss Rigó ter pomožnega škofa msgr. Benedeka Szabolcs Feketeta

Škofje iz Slovenije:
- nadškofa in metropolita msgr. Alojzija Cvikla, msgr. Petra Štumpfa, msgr. Maksimilijana Matjaža in msgr. Jurija Bizjaka, pomožnega škof a msgr. Antona Jamnika in upokojena škofa msgr. Stanislava Lipovška in msgr. Marjana Turnška.

Pozdravljam tajnika Hrvaške škofovske konference Krunoslava Novaka, tajnika Madžarske škofovske konference Tamása Tótha, tajnika Slovenske škofovske konference Tadeja Strehovca
Pozdravljam gostitelja srečanja domačega župnika in dekana Borisa Kučka.
Pozdravljam vse višje redovne predstojnike in predstojnice, duhovnike, redovnike, redovnice in bogoslovce.

Pozdravljam škofa Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi mag. Leona Novaka, superintendenta Binkoštne cerkve Daniela Grabarja,.

Pozdravljam vse predstavnike družbenega, političnega, kulturnega, gospodarskega in javnega življenja, še posebej župana Občine Beltinci g. Marka Viraga.
Lep pozdrav pevcem iz in glasbenikom vseh treh držav, liturgičnim sodelavcem, godbi na pihala in narodnim nošam.

Prisrčno pozdravljeni vsi verniki, tudi tisti, ki nas spremljate preko televizije in radia, vsi mladi, ki ste se že že včeraj zbrali k molitvenem bdenju.
- »Dobrodošli v Beltincih! Dobro nam došli u Beltincima! Üdvözöljük Beltincin!«

 

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...