Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Tanja, hrvaška radijska voditeljica in Alen, naš sodelavec, se na srečanjih Slovencev, Hrvatov in letos prvič Madžarov, srečujeta že mnoga leta in v tem času sta stkala lepo prijateljstvo.  (foto: Marko Zupan)
Tanja, hrvaška radijska voditeljica in Alen, naš sodelavec, se na srečanjih Slovencev, Hrvatov in letos prvič Madžarov, srečujeta že mnoga leta in v tem času sta stkala lepo prijateljstvo. | (foto: Marko Zupan)

Beltinci: Dobrodošli Slovenci, Hrvati in Madžari

| 08.10.2022, 05:42 Alen Salihović

V Beltincih je vse nared za srečanje vernikov iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Potekalo bo pod geslom Skupaj na poti vere in miru. Po besedah murskosoboškega škofa Petra Štumpfa Evropi in svetu sporočajo, da želijo prebivalci treh držav živeti za blagor Cerkve in njihovih narodov kot dobri sosednje in dobri prijatelji.

Kot je ob predstavitvi srečanja povedal Štumpf, škofje treh držav ob dogovarjanju za ta skupni dogodek niso mogli niti najmanj slutiti, da bodo tako hitro prišli težki časi za mir in varnost, ko je ob vojnih grozotah v Ukrajini in jedrski grožnji ves svet na prelomnici človeške zgodovine. »Kristjani verujemo, da je pravi in trajen mir doma samo pri Bogu, zato po naših cerkvah in domovih veliko molimo za mir. Škofje iz vseh treh držav čutimo veliko dolžnost, da ta mir ohranjamo kot dobrino za vse ljudi, pri tem pa ne dopuščamo, da bi bil mir ogrožen zaradi verskega ali nacionalnega fundamentalizma,« je poudari soboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference.

Grafična podoba letošnjega srečanja
Grafična podoba letošnjega srečanja © ARO

Zato bo po njegovih besedah v Beltincih praznik veselja, da so iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske prišli skupaj »vsi, ki verujejo v Kristusa, in tudi tisti, ki ne verujejo, pa v srcu dobro mislijo in imajo dobre namene«. Junija je o tem osebno seznanil tudi papeža Frančiška, pri čemer je bil slednji zadovoljen in hvaležen.

V beltinsko cerkev, poimenovano po madžarskem kralju, svetem Ladislavu, so že v četrtek začasno sprejeli relikvije sv. Ladislava iz györske škofije. Mladi iz treh držav so prišli v Beltince sinoči ter v cerkvi molili za svojo vero in mir. Verniki iz Madžarske se sicer tradicionalnemu srečanju slovenskih in hrvaških vernikov pridružujejo prvič.

Danes se bo molitvena ura bogoslovcev iz Ljubljane, Zagreba in Györa začela ob 9. uri, ob 10. uri pa bo sveta maša. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil škof Štumpf, pridigo bo imel varaždinski škof Bože Radoš, vernike bosta pozdravila tudi novomeški škof Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference, ki je organizator srečanja, ter predsednik madžarske škofovske konference Andras Veres.

Pri branju božje besede in zborovskem petju bodo sodelovali verniki iz vseh treh držav, po sveti maši pa bo kratek kulturni program treh folklornih skupin, prav tako iz treh držav, ter domačega pihalnega orkestra.

Srečanja se bodo udeležili številni škofje, pomožni škofje in duhovniki iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, med njimi bo tudi apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich.

Voditelja oglašanj iz Beltincev Alen Salihović za Radio Ognjišče in za hrvaški katoliški radio Tanja Malež
Voditelja oglašanj iz Beltincev Alen Salihović za Radio Ognjišče in za hrvaški katoliški radio Tanja Malež © Marko Zupan

Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...