Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

"Z vstopom Milana Brgleza v kampanjo manjša podpora Nataši Pirc Musar"

Slovenija | 03.10.2022, 14:45 Petra Stopar

Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami. Danes je zadnji dan, ko lahko kandidati umaknejo soglasje k že potrjeni kandidaturi, in za to potezo se je odločil neodvisni kandidat, glasbenik Gregor Bezenšek. Pojasnil je, da je bil v zadnjem času deležen številnih pritiskov, sovražnih sporočil in groženj, ki so se dotikale tudi njegove družine, zato odstopa od predsedniška tekme. V igri za novega predsednika republike tako ostaja še sedem kandidatov, v naslednjih tednih jih čakajo številna medijska soočenja in obiski na terenu.

Agresivne in neposredne grožnje

Bezenšek je bil prvi kandidat, ki je uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, kot neodvisnega kandidata ga je podprlo več kot 5600 volivcev. Potem ko je njegovo kandidaturo potrdila Državna volilna komisija, se je odločil, da se umakne. V izjavi, ki jo je dal pred sedežem DVK v spremstvu varnostnikov, je dejal: »Predvsem sem v zadnjem tednu deležen agresivnih in neposrednih groženj, na tem mestu pa je zame meja jasno in glasno prekoračena.« V njegovem volilnem štabu še ne želijo pojasnjevati vsebine groženj, vodja Nejc Jelen je zgolj potrdil, da so šle v smeri fizičnega nasilja in eliminacije.

Izbirali bomo med sedmimi kandidati

Rok za umik soglasja h kandidatur za predsednika republike se izteče danes, DVK pa bo jutri opravila žreb vrstnega reda kandidatur, kot bo zapisan na glasovnici. Za zdaj kaže, da bomo v prvem krogu 23. oktobra izbirali med sedmimi kandidati, in sicer poslancem NSi Janezom Ciglerjem Kraljem, kočevskim županom in kandidatom Vesne Vladimirjem Prebiličem, poslancem SDS, ki sicer kandidira s podpisi volivcev Anžetom Logarjem, pravnico Natašo Pirc Musar, poslancem Levice Miho Kordišem, skupnim kandidatom SD in Gibanja Svoboda ter evropskim poslancem Milanom Brglezom in kandidatko Resni.ce, ginekologinjo Sabino Senčar.

"Nič presenetljivega"

Po javnomnenjski raziskavi družbe Valicon za Radiotelevizijo Slovenija bi v prvem krogu največ glasov, 21,5 odstotka, prejel Logar, s skoraj 20 odstotki bi mu sledila Pirc Musarjeva in z dobrimi 12 Brglez. Da to ni nič presenetljivega, meni urednik spletnega portala Domovina.je Rok Čakš: »Z vstopom Milana Brgleza v volilno kampanjo se je pričakovano zmanjšala podpora Nataši Pirc Musar, ki je že nekaj časa v defenzivi, in ti glasovi so se razpršili na način, da je Anže Logar tudi zdaj že v drugi anketi zapored, vsaj v prvem krogu, favorit za zmago.« Če bi prišlo do drugega kroga med Pirc Musarjevo in Logarjem, pa bi prva dobila dobrih 40 odstotkov glasov, drugi pa nekaj manj kot 34, zato bo potrebno, da Logar po Čakševi oceni nagovori mnogo širše občinstvo kot samo volivce SDS. V prvem krogu bi se sicer na četrto mesto po anketi Valicon uvrstila Senčarjeva s približno štiriodstotno podporo, na peto mesto Cigler Kralj s 3,8 odstotki, sledita mu Kordiš in Prebilič s 3,4 odstotki, Bezenšek pa bi dobil dobra dva odstotka glasov volicev.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...