Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

"Z vstopom Milana Brgleza v kampanjo manjša podpora Nataši Pirc Musar"

Slovenija | 03.10.2022, 14:45 Petra Stopar

Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami. Danes je zadnji dan, ko lahko kandidati umaknejo soglasje k že potrjeni kandidaturi, in za to potezo se je odločil neodvisni kandidat, glasbenik Gregor Bezenšek. Pojasnil je, da je bil v zadnjem času deležen številnih pritiskov, sovražnih sporočil in groženj, ki so se dotikale tudi njegove družine, zato odstopa od predsedniška tekme. V igri za novega predsednika republike tako ostaja še sedem kandidatov, v naslednjih tednih jih čakajo številna medijska soočenja in obiski na terenu.

Agresivne in neposredne grožnje

Bezenšek je bil prvi kandidat, ki je uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, kot neodvisnega kandidata ga je podprlo več kot 5600 volivcev. Potem ko je njegovo kandidaturo potrdila Državna volilna komisija, se je odločil, da se umakne. V izjavi, ki jo je dal pred sedežem DVK v spremstvu varnostnikov, je dejal: »Predvsem sem v zadnjem tednu deležen agresivnih in neposrednih groženj, na tem mestu pa je zame meja jasno in glasno prekoračena.« V njegovem volilnem štabu še ne želijo pojasnjevati vsebine groženj, vodja Nejc Jelen je zgolj potrdil, da so šle v smeri fizičnega nasilja in eliminacije.

Izbirali bomo med sedmimi kandidati

Rok za umik soglasja h kandidatur za predsednika republike se izteče danes, DVK pa bo jutri opravila žreb vrstnega reda kandidatur, kot bo zapisan na glasovnici. Za zdaj kaže, da bomo v prvem krogu 23. oktobra izbirali med sedmimi kandidati, in sicer poslancem NSi Janezom Ciglerjem Kraljem, kočevskim županom in kandidatom Vesne Vladimirjem Prebiličem, poslancem SDS, ki sicer kandidira s podpisi volivcev Anžetom Logarjem, pravnico Natašo Pirc Musar, poslancem Levice Miho Kordišem, skupnim kandidatom SD in Gibanja Svoboda ter evropskim poslancem Milanom Brglezom in kandidatko Resni.ce, ginekologinjo Sabino Senčar.

"Nič presenetljivega"

Po javnomnenjski raziskavi družbe Valicon za Radiotelevizijo Slovenija bi v prvem krogu največ glasov, 21,5 odstotka, prejel Logar, s skoraj 20 odstotki bi mu sledila Pirc Musarjeva in z dobrimi 12 Brglez. Da to ni nič presenetljivega, meni urednik spletnega portala Domovina.je Rok Čakš: »Z vstopom Milana Brgleza v volilno kampanjo se je pričakovano zmanjšala podpora Nataši Pirc Musar, ki je že nekaj časa v defenzivi, in ti glasovi so se razpršili na način, da je Anže Logar tudi zdaj že v drugi anketi zapored, vsaj v prvem krogu, favorit za zmago.« Če bi prišlo do drugega kroga med Pirc Musarjevo in Logarjem, pa bi prva dobila dobrih 40 odstotkov glasov, drugi pa nekaj manj kot 34, zato bo potrebno, da Logar po Čakševi oceni nagovori mnogo širše občinstvo kot samo volivce SDS. V prvem krogu bi se sicer na četrto mesto po anketi Valicon uvrstila Senčarjeva s približno štiriodstotno podporo, na peto mesto Cigler Kralj s 3,8 odstotki, sledita mu Kordiš in Prebilič s 3,4 odstotki, Bezenšek pa bi dobil dobra dva odstotka glasov volicev.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.