Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zbrani na Brezjah (foto: www.marija.si)
Zbrani na Brezjah | (foto: www.marija.si)

Blagoslovili relikviarij svetega Frančiška Asiškega v baziliki Marije Pomagaj

| 02.10.2022, 15:13 Alen Salihović

Na prvo oktobrsko nedeljo obhajamo rožnovensko nedeljo, ki je v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču obenem tudi Frančiškova nedelja. Slovesno sveto mašo je dopoldne daroval provincialni minister, p. Marjan Čuden, ki je med mašo blagoslovil prostor v baziliki, kjer je relikviarij svetega Frančiška Asiškega. Ta se nahaja v stranski kapeli, kjer je prav tako relikviarij svetega Janeza Pavla II.

»Sveti Frančišek Asiški je Marijo občudoval, jo posnemal, želel je biti kot Ona, jo posnemal in občudoval. Bog je izbral majhnost, da bi se nas dotaknil in pripeljal do resničnih stvari, ki štejejo. Tudi Marija nikoli ni postala vzvišena, tudi, ko je postala Božja Mati. Sprejmimo majhnost, na način Jezusa, Marije in svetega Frančiška Asiškega. Prosimo Gospod, da bomo majhnost vzljubili, da ostane srčika naše vere. Marija, Kraljica rožnega venca, sveti Frančišek, zgled majhnosti, prosi za nas,« je v pridigi dejal p. Marjan Čuden.

p. Marjan Čuden in p. Robert Bahčič ob relikviariju sv. Frančiška Asiškega
p. Marjan Čuden in p. Robert Bahčič ob relikviariju sv. Frančiška Asiškega © www.marija.si

Po koncu svete maše je sledil blagoslov na novo postavljenega relikviarija svetega Frančiška Asiškega.
Relikviarij se v baziliki Marije Pomagaj nahaja v kapeli sv. Antona Padovanskega, ob relikviariju svetega Janeza Pavla II.

Ob blagoslovu so pripravili knjigo o relikviariju svetega Frančiška v baziliki Marije Pomagaj. Monografijo z naslovom »Hvaljen moj Gospod« sta pripravila in uredila p. Robert Bahčič in Ignac Navernik.

Po zaključeni slovesnosti sta p. Marjan in p. Robertv baziliki Marije Pomagaj blagoslovila na novo postavljeni relikviarij svetega frančiška Asiškega. Načrt za postavitev je pripravil arhitekt Matija Suhadolc.

Vir: marija.si

Družina Bec (photo: osebni arhiv družine Bec) Družina Bec (photo: osebni arhiv družine Bec)

Starši smo danes pred novimi izzivi

Z današnjim praznik Gospodovega oznanjenja Mariji zaključujemo tudi Teden družine. Od ponedeljka do petka so se družine iz celotne Slovenije zbirale na večerni zoom povezavi, med katero so ...

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...