Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zbrani na Brezjah (foto: www.marija.si)
Zbrani na Brezjah | (foto: www.marija.si)

Blagoslovili relikviarij svetega Frančiška Asiškega v baziliki Marije Pomagaj

| 02.10.2022, 15:13 Alen Salihović

Na prvo oktobrsko nedeljo obhajamo rožnovensko nedeljo, ki je v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču obenem tudi Frančiškova nedelja. Slovesno sveto mašo je dopoldne daroval provincialni minister, p. Marjan Čuden, ki je med mašo blagoslovil prostor v baziliki, kjer je relikviarij svetega Frančiška Asiškega. Ta se nahaja v stranski kapeli, kjer je prav tako relikviarij svetega Janeza Pavla II.

»Sveti Frančišek Asiški je Marijo občudoval, jo posnemal, želel je biti kot Ona, jo posnemal in občudoval. Bog je izbral majhnost, da bi se nas dotaknil in pripeljal do resničnih stvari, ki štejejo. Tudi Marija nikoli ni postala vzvišena, tudi, ko je postala Božja Mati. Sprejmimo majhnost, na način Jezusa, Marije in svetega Frančiška Asiškega. Prosimo Gospod, da bomo majhnost vzljubili, da ostane srčika naše vere. Marija, Kraljica rožnega venca, sveti Frančišek, zgled majhnosti, prosi za nas,« je v pridigi dejal p. Marjan Čuden.

p. Marjan Čuden in p. Robert Bahčič ob relikviariju sv. Frančiška Asiškega
p. Marjan Čuden in p. Robert Bahčič ob relikviariju sv. Frančiška Asiškega © www.marija.si

Po koncu svete maše je sledil blagoslov na novo postavljenega relikviarija svetega Frančiška Asiškega.
Relikviarij se v baziliki Marije Pomagaj nahaja v kapeli sv. Antona Padovanskega, ob relikviariju svetega Janeza Pavla II.

Ob blagoslovu so pripravili knjigo o relikviariju svetega Frančiška v baziliki Marije Pomagaj. Monografijo z naslovom »Hvaljen moj Gospod« sta pripravila in uredila p. Robert Bahčič in Ignac Navernik.

Po zaključeni slovesnosti sta p. Marjan in p. Robertv baziliki Marije Pomagaj blagoslovila na novo postavljeni relikviarij svetega frančiška Asiškega. Načrt za postavitev je pripravil arhitekt Matija Suhadolc.

Vir: marija.si

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...