Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)

Papež pozval ruskega predsednika k prenehanju vojne v Ukrajini

| 02.10.2022, 13:45 Alen Salihović Vatican News

Medtem, ko se vojna v Ukrajini nadaljuje je papež Frančišek po današnji opoldanski molitvi govor namenil prav tej moriji. Dejal je, da je potek vojne v Ukrajini postal tako resen, uničujoč in grozeč, da zbuja veliko zaskrbljenost. Kot poroča slovensko uredništvo Vatican News ni prvič, da je papež celoten nagovor pred opoldansko molitvijo namenil pozivu za mir. Prvič se je zgodilo 1. septembra 2013, ko je napovedal dan posta in molitve za Sirijo, ki je bil v soboto, 7. septembra.

»Pretresajo me reke krvi in solz, prelitih v zadnjih mesecih. Žalosten sem zaradi tisočih žrtev, zlasti otrok, in zaradi številnih uničenj, zaradi katerih so mnogi ljudje in družine ostali brez strehe nad glavo, velika področja pa bosta začela ogrožati mraz in lakota. Določenih dejanj nikoli ni mogoče opravičiti, nikoli! Žalostno je, da svet spoznava geografijo Ukrajine po imenih, kot so Buča, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporožje in drugi kraji, ki so postali kraji nepopisnega trpljenja in strahu. Kaj pa reči glede dejstva, da se človeštvo znova sooča z atomsko grožnjo? To je absurdno,« je dejal sveti oče.

V imenu Boga in v imenu čuta človečnosti, ki prebiva v vsakem srcu, je ponovno pozval k takojšnji prekinitvi ognja. »Naj umolkne orožje in naj se začne iskati pogoje za začetek pogajanj, ki bodo sposobna pripeljati do rešitev, ki ne bodo vsiljene, temveč dogovorjene, pravične in stabilne. In takšne bodo, če bodo temeljile na spoštovanju nedotakljive svetosti človeškega življenja, pa tudi na suverenosti in ozemeljski celovitosti vsake države, pa tudi pravic manjšin in upravičenih zaskrbljenosti,« je dejal sveti oče.

»Moj poziv je predvsem namenjen predsedniku Ruske federacije, ki ga rotim, naj ustavi to spiralo nasilja in smrti, tudi zaradi ljubezni do svojega naroda. Po drugi strani, globoko užaloščen zaradi neizmernega trpljenja ukrajinskega prebivalstva po pretrpeti agresiji, poln zaupanja pozivam predsednika Ukrajine, naj bo odprt za resne mirovne predloge,« je dejal papež.

Mednarodno skupnost in politične voditelje je povabil, da naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se vojna, ki še traja, konča, ne da bi se zapletali v nevarna zaostrovanja, ter da spodbujajo in podpirajo pobude dialoga. »Prosim vas, naj mlade generacije dihajo zdrav zrak miru, ne pa onesnažen zrak vojne, ki je norost! Po sedmih mesecih sovražnosti je treba uporabiti vsa diplomatska sredstva, tudi tista, ki doslej niso bila uporabljena, da se ta strašna tragedija konča. Vojna je že sama po sebi zabloda in grozota,« je bil jasen sveti oče.

Vir: Vatican News

Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...