Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)

Papež pozval ruskega predsednika k prenehanju vojne v Ukrajini

| 02.10.2022, 13:45 Alen Salihović Vatican News

Medtem, ko se vojna v Ukrajini nadaljuje je papež Frančišek po današnji opoldanski molitvi govor namenil prav tej moriji. Dejal je, da je potek vojne v Ukrajini postal tako resen, uničujoč in grozeč, da zbuja veliko zaskrbljenost. Kot poroča slovensko uredništvo Vatican News ni prvič, da je papež celoten nagovor pred opoldansko molitvijo namenil pozivu za mir. Prvič se je zgodilo 1. septembra 2013, ko je napovedal dan posta in molitve za Sirijo, ki je bil v soboto, 7. septembra.

»Pretresajo me reke krvi in solz, prelitih v zadnjih mesecih. Žalosten sem zaradi tisočih žrtev, zlasti otrok, in zaradi številnih uničenj, zaradi katerih so mnogi ljudje in družine ostali brez strehe nad glavo, velika področja pa bosta začela ogrožati mraz in lakota. Določenih dejanj nikoli ni mogoče opravičiti, nikoli! Žalostno je, da svet spoznava geografijo Ukrajine po imenih, kot so Buča, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporožje in drugi kraji, ki so postali kraji nepopisnega trpljenja in strahu. Kaj pa reči glede dejstva, da se človeštvo znova sooča z atomsko grožnjo? To je absurdno,« je dejal sveti oče.

V imenu Boga in v imenu čuta človečnosti, ki prebiva v vsakem srcu, je ponovno pozval k takojšnji prekinitvi ognja. »Naj umolkne orožje in naj se začne iskati pogoje za začetek pogajanj, ki bodo sposobna pripeljati do rešitev, ki ne bodo vsiljene, temveč dogovorjene, pravične in stabilne. In takšne bodo, če bodo temeljile na spoštovanju nedotakljive svetosti človeškega življenja, pa tudi na suverenosti in ozemeljski celovitosti vsake države, pa tudi pravic manjšin in upravičenih zaskrbljenosti,« je dejal sveti oče.

»Moj poziv je predvsem namenjen predsedniku Ruske federacije, ki ga rotim, naj ustavi to spiralo nasilja in smrti, tudi zaradi ljubezni do svojega naroda. Po drugi strani, globoko užaloščen zaradi neizmernega trpljenja ukrajinskega prebivalstva po pretrpeti agresiji, poln zaupanja pozivam predsednika Ukrajine, naj bo odprt za resne mirovne predloge,« je dejal papež.

Mednarodno skupnost in politične voditelje je povabil, da naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se vojna, ki še traja, konča, ne da bi se zapletali v nevarna zaostrovanja, ter da spodbujajo in podpirajo pobude dialoga. »Prosim vas, naj mlade generacije dihajo zdrav zrak miru, ne pa onesnažen zrak vojne, ki je norost! Po sedmih mesecih sovražnosti je treba uporabiti vsa diplomatska sredstva, tudi tista, ki doslej niso bila uporabljena, da se ta strašna tragedija konča. Vojna je že sama po sebi zabloda in grozota,« je bil jasen sveti oče.

Vir: Vatican News

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju