Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Logotip srečanja (foto: Škofija Murska Sobota)
Logotip srečanja | (foto: Škofija Murska Sobota)

Dobrodošli v Beltincih! Dobro nam došli u Beltincima! Üdvözöljük Beltincin!

| 01.10.2022, 09:29 Alen Salihović

Prihodnjo soboto, 8. oktobra, pa bo v Beltincih srečanje slovenskih, hrvaških in madžarskih katoličanov. Prijateljska srečanja slovenskih in hrvaških katoličanov potekajo že vrsto let, izmenjaje v eni ali drugi državi. Letos so na novo povabljeni verniki z Madžarske, saj se v škofiji Murska Sobota že stoletja prepletajo vezi tudi s tem narodom. Namen tovrstnih srečanj je medsebojno povezovanje, krepitev vere in utrjevanje pripadnosti Cerkvi, letos zaradi dogodkov v Ukrajini tudi prošnja za mir.

Vabilo na srečanje!

Geslo Srečanja je »Skupaj na poti vere in miru«. V tem času res občutimo, kako pomembno je biti dober sosed in prijatelj – kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sprejemanje. Geslo Srečanja je zraslo iz sinodalne poti, ki jo je lani sklical papež Frančišek in na katero je vsa Cerkev stopila lansko leto oktobra.

Molitvena ura pred sveto mašo se bo začela 8. oktobra ob 9. uri, pripravili pa jo bodo bogoslovci iz bogoslovja v Zagrebu, Ljubljani in Győru. Želimo, da del Srečanja v Beltincih zaznamujejo tudi bogoslovci. Na zadnjem Srečanju v Krašiću so ljubljanski in zagrebški bogoslovci popestrili duhovni program pred sveto mašo s pesmijo, vodenjem molitve rožnega venca in pričevanjem, kako so prepoznali in odgovorili na Božji klic.

Sveta maša se bo začela ob 10. uri, v beltinskem parku. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, pridigal bo varaždinski škof msgr. mag. Bože Radoš. V začetku svete maše nas bo pozdravil predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, ob koncu pa bo vse navzoče nagovoril predsednik Madžarske škofovske konference in győrski škof msgr. dr. András Veres.

Tudi bralci Božje besede in zbori, ki bodo sodelovali pri sveti maši bodo iz vseh treh držav.

Po sveti maši bo kratek kulturni program treh folklornih skupin, iz vsake navzoče države ena skupina. Sodelovala bo tudi domača godba na pihala. Ob koncu bo za vse navzoče poskrbljeno, da se bodo lahko tudi telesno okrepčali s hrano in pijačo.

V popoldanskem času bo možnost obiska cerkva soboške škofije.

Pred samim Srečanjem, bo dan prej, v Beltincih, 7. oktobra ob 20. uri molitveno srečanje mladih (pesem, kateheza, češčenje Najsvetejšega in družabno srečanje pri večerji) iz treh držav – Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Peli bodo trije zbori, iz vsake države en zbor. Pozdravili jih bomo domačini, Madžari bodo pripravili molitev k Svetemu Duhu, Hrvati bodo pripravili katehezo, domačini pa bomo pripravili češčenje Najsvetejšega. Poskrbljeno bo tudi za prenočišče.

Za zdaj vemo, da se bodo Srečanja udeležili apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. dr. Jean-Marie Speich; slovenski škofje, nadškofa in metropolita: Alojzij Cvikl in Stanislav Zore; škofje: Peter Štumpf, Andrej Saje, Maksimilijan Matjaž in Jurij Bizjak; pomožna škofa: Anton Jamnik in Franci Šuštar; upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Povabili smo in pričakujemo tudi ostale upokojene škofe iz Slovenije.

Iz Hrvaške so svoj prihod do sedaj potrdili škof Bože Radoš in upokojeni škof Josip Mrzljak, nadškof koadjutor Mate Uzinić, škof Vjekoslav Huzjak, škof Antun Škvorčević; pomožni škofje Ivan Šaško, Mijo Gorski, Ivan Ćurić.

Iz Madžarske so svoj prihod do sedaj potrdili škof András Veres, škof János Székely, György Udvardy, László Kiss Rigó, pomožni škof Benedek Szabolcs Fekete.

Svoj prihod je potrdil tudi škof iz Eisenstadta msgr. dr. Ägidius Zsifkovics.

S Srečanjem v Beltincih želimo pripadniki vseh treh narodnosti utrditi svojo vero in si prizadevati za mir med nami. Na tak način želimo konkretno uresničiti besede, ki jih je izrekel naš škof msgr. dr. Peter Štumpf 17. avgusta 2019 med sv. mašo ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Dobri sosedje, dobri prijatelji, to je velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa nismo dobri sosedje in prijatelji.«

Še naprej se lahko nas Srečanje prijavite v naši Pastoralni službi: pastoralna.sluzba@skofija-sobota.si . Iz prakse preteklih Srečanj vemo, da se duhovniki in verniki prijavljajo vse do zadnjega dne.

Mi smo pripravljeni, vse pričakujemo z odprtimi rokami, vsak je dobrodošel, tudi tisti, ki se ne bodo uspeli prijaviti.

Pokažimo, da želimo pripadniki vseh treh narodov živeti miru in sožitju ter ohraniti in krepiti svojo vero, zato pridimo v Beltince!

Dobrodošli! Dobro nam došli! Üdvözöljük!

mag. Simon Štihec, voditelj Pastoralne službe

Aljaž Baša, koordinator srečanja

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.