Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Tretja konferenca slovenskih glasbenikov (foto: Svetovni slovenski kongres)
Tretja konferenca slovenskih glasbenikov

Še tri dni do tretje konference glasbenikov

Slovenci po svetu | 20.09.2022, 13:02 Matjaž Merljak

Glasba in posel, glasba in diplomacija ter predstavitev slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije. Vse to bo med drugim prinesla konferenca, ki se bo v petek začela v Ljubljani.

Svetovni slovenski kongres 3. Konferenco slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije pripravlja skupaj z Glasbeno matico Ljubljana in Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU.

Tako bo uvodno predavanje posvečeno 150-letnici Glasbene matice. Konferenca se bo zaključila z ogledom »Glasbene Ljubljane«, v večernih urah pa na koncert slovenskih samospevov v počastitev 150. obletnice Glasbene matice Ljubljana

Na konferenci bo moč prisluhniti zanimivim predavateljem in glasbenikom, ki bodo med drugim govorili tudi o pomenu Slovenskega okteta ter ansambla Avsenik za slovensko glasbo. Med mladimi glasbeniki se bodo po zdaj znanih prijavah predstavili: Petra Kovačič, Lucija Krišelj, Iztok Hrastnik, Jaka Mihelač in Ema Bajc.

Na odprtju konference, ki bo potekala v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani, bo v petek, 23. septembra 2022, ob 9.30 zbrane pozdravil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Prijave na dogodek zbirajo preko prijavnice. Kotizacije ni. Ob začetku konference bodo izdali zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa v zavihku Zborniki.

Za dodatne informacije pišite na info@slokongres.com ali jihpokličite na telefon +386 1 24 28 550

Več nam je v oddaji Slovencem po svetu in domovini povedala generalna sekretarka SSK Sonja Avguštin Čampa.

Slovenci po svetu
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju