Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Tretja konferenca slovenskih glasbenikov (foto: Svetovni slovenski kongres)
Tretja konferenca slovenskih glasbenikov

Še tri dni do tretje konference glasbenikov

20.09.2022, 13:02 Matjaž Merljak

Glasba in posel, glasba in diplomacija ter predstavitev slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije. Vse to bo med drugim prinesla konferenca, ki se bo v petek začela v Ljubljani.

Svetovni slovenski kongres 3. Konferenco slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije pripravlja skupaj z Glasbeno matico Ljubljana in Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU.

Tako bo uvodno predavanje posvečeno 150-letnici Glasbene matice. Konferenca se bo zaključila z ogledom »Glasbene Ljubljane«, v večernih urah pa na koncert slovenskih samospevov v počastitev 150. obletnice Glasbene matice Ljubljana

Na konferenci bo moč prisluhniti zanimivim predavateljem in glasbenikom, ki bodo med drugim govorili tudi o pomenu Slovenskega okteta ter ansambla Avsenik za slovensko glasbo. Med mladimi glasbeniki se bodo po zdaj znanih prijavah predstavili: Petra Kovačič, Lucija Krišelj, Iztok Hrastnik, Jaka Mihelač in Ema Bajc.

Na odprtju konference, ki bo potekala v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani, bo v petek, 23. septembra 2022, ob 9.30 zbrane pozdravil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Prijave na dogodek zbirajo preko prijavnice. Kotizacije ni. Ob začetku konference bodo izdali zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa v zavihku Zborniki.

Za dodatne informacije pišite na info@slokongres.com ali jihpokličite na telefon +386 1 24 28 550

Več nam je v oddaji Slovencem po svetu in domovini povedala generalna sekretarka SSK Sonja Avguštin Čampa.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...