Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Slavljenje v Stični  (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje v Stični | (foto: Rok Mihevc)

Ritem srca o glasbi na Stični mladih

17.09.2022, 07:08 Andrej Jerman

Tudi v oddaji Ritem srca smo se zadržali pri srečanju, ki že desetletja enkrat na leto v Stično na Dolenjskem vabi slovensko katoliško mladino. Dogajanje Stične mladih se je skozi leta spreminjalo, vseskozi pa eden od stebrov dogajanja ostaja glasba. Glasba, ki slavi Gospoda in glasba, ki govori o odnosu z Njim.

POSNETEK CELOTNE ODDAJE

Lansko, jubilejno Stično, je med drugim zaznamoval izreden večerni koncert, na katerem je nastopila tudi skupina Svetnik. Njeni člani sicer radi izpostavljajo, da ne nastopajo, ampak so na odru, da skupaj s poslušalci slavijo.

Letošnja Stična mladih bo potekala pod geslom »Izberi vihar. Ne boj se nevihte, to sem jaz«. O razlagi gesla in k čemu nas nagovarja, si lahko preberete na spletni strani sticna.net. V oddaji smo šli tudi na valove in sicer s skupino We The Kingdom in pesmijo "Dancing On The Waves".

Glasbene delavnice v Stični

Stična mladih letos prinaša kopico zanimivega dogajanja. Tudi delavnice, med kateri bosta vsaj dve glasbeno obarvani. Prva nosi pomenljiv naslov: »Ne pojemo pri maši, ampak pojemo mašo« – pripravlja jo Zavod za cerkveno glasbo. "V vsakodnevnem življenju lahko opaziš, kako velik vpliv ima na nas glasba. Glasba v sveti maši ima svoj izvir prav v tihoti; v tihoti se rodi beseda molitve, ki se spremeni v pesem: in mašno slavje se začne s pesmijo, a ne katerokoli, ampak s pesmijo, ki nosi Besedo! V delavnici bomo iskali načine, da bi ista maša nagovorila vse, ki smo Božje ljudstvo, saj nam merilo ne bo okus posameznika ali individualni občutek, ampak osredotočenost na to, kaj sama liturgija predvideva glede glasbe."

V Stični bo tudi delavnica z eminentnim glasbenim gostom. Aleksander Mežek bo na delavnici predstavil nekaj zanimivost o svoji življenjski in ustvarjalni poti, seveda pa ne manjkalo glasbe. Kolegica Maja Morela ga je poklicala, da bi o delavnici izvedela več: "Pravzaprav so me povabili, ko sem bil na koncertu in me prosili, da bi povedal kaj o mojem delu in karieri. Vmes bom seveda tudi kaj zapel. Bi pa prosil vse, ki boste prišli, da morda pripravite kakšno vprašanje, ker se mi zdi to bolj zanimivo in bomo tako imeli res zanimiv dan." Očitno mlade nagovarjate že na koncertih kaj je tisto, s čimer se kot oseba približate mladim? "Eno je to, da je osnova mojih pesmi duhovnost. To je zelo pomemben del današnjega življenja, ker izgubljamo to nujno potrebo po duhovnosti, zato ker nam je vse pri roki. Toliko možnosti imamo, ki si jih lahko privoščimo. Prihajamo pa do spoznanja, da to ni vse. Da je potrebno nekaj več. Življenje je kratko in v tem času je potrebno poudariti stvari, ki nas izpolnjujejo."

Dogajanje se bo začelo med 9. in 10. ter potem trajalo do 21. zvečer. Med drugim bodo tam zaigrali tudi Žavbi Brothers in za predokus in spodbudo tudi njihova: Pojdi z mano.

Tam pa bo seveda tudi aktualni Stična bend, zasedba, ki kot del pripravljalne ekipe srečanja skrbi za glasbo v Stični.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...