Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slavljenje v Stični  (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje v Stični | (foto: Rok Mihevc)

Ritem srca o glasbi na Stični mladih

Ritem srca | 17.09.2022, 07:08 Andrej Jerman

Tudi v oddaji Ritem srca smo se zadržali pri srečanju, ki že desetletja enkrat na leto v Stično na Dolenjskem vabi slovensko katoliško mladino. Dogajanje Stične mladih se je skozi leta spreminjalo, vseskozi pa eden od stebrov dogajanja ostaja glasba. Glasba, ki slavi Gospoda in glasba, ki govori o odnosu z Njim.

POSNETEK CELOTNE ODDAJE

Lansko, jubilejno Stično, je med drugim zaznamoval izreden večerni koncert, na katerem je nastopila tudi skupina Svetnik. Njeni člani sicer radi izpostavljajo, da ne nastopajo, ampak so na odru, da skupaj s poslušalci slavijo.

Letošnja Stična mladih bo potekala pod geslom »Izberi vihar. Ne boj se nevihte, to sem jaz«. O razlagi gesla in k čemu nas nagovarja, si lahko preberete na spletni strani sticna.net. V oddaji smo šli tudi na valove in sicer s skupino We The Kingdom in pesmijo "Dancing On The Waves".

Glasbene delavnice v Stični

Stična mladih letos prinaša kopico zanimivega dogajanja. Tudi delavnice, med kateri bosta vsaj dve glasbeno obarvani. Prva nosi pomenljiv naslov: »Ne pojemo pri maši, ampak pojemo mašo« – pripravlja jo Zavod za cerkveno glasbo. "V vsakodnevnem življenju lahko opaziš, kako velik vpliv ima na nas glasba. Glasba v sveti maši ima svoj izvir prav v tihoti; v tihoti se rodi beseda molitve, ki se spremeni v pesem: in mašno slavje se začne s pesmijo, a ne katerokoli, ampak s pesmijo, ki nosi Besedo! V delavnici bomo iskali načine, da bi ista maša nagovorila vse, ki smo Božje ljudstvo, saj nam merilo ne bo okus posameznika ali individualni občutek, ampak osredotočenost na to, kaj sama liturgija predvideva glede glasbe."

V Stični bo tudi delavnica z eminentnim glasbenim gostom. Aleksander Mežek bo na delavnici predstavil nekaj zanimivost o svoji življenjski in ustvarjalni poti, seveda pa ne manjkalo glasbe. Kolegica Maja Morela ga je poklicala, da bi o delavnici izvedela več: "Pravzaprav so me povabili, ko sem bil na koncertu in me prosili, da bi povedal kaj o mojem delu in karieri. Vmes bom seveda tudi kaj zapel. Bi pa prosil vse, ki boste prišli, da morda pripravite kakšno vprašanje, ker se mi zdi to bolj zanimivo in bomo tako imeli res zanimiv dan." Očitno mlade nagovarjate že na koncertih kaj je tisto, s čimer se kot oseba približate mladim? "Eno je to, da je osnova mojih pesmi duhovnost. To je zelo pomemben del današnjega življenja, ker izgubljamo to nujno potrebo po duhovnosti, zato ker nam je vse pri roki. Toliko možnosti imamo, ki si jih lahko privoščimo. Prihajamo pa do spoznanja, da to ni vse. Da je potrebno nekaj več. Življenje je kratko in v tem času je potrebno poudariti stvari, ki nas izpolnjujejo."

Dogajanje se bo začelo med 9. in 10. ter potem trajalo do 21. zvečer. Med drugim bodo tam zaigrali tudi Žavbi Brothers in za predokus in spodbudo tudi njihova: Pojdi z mano.

Tam pa bo seveda tudi aktualni Stična bend, zasedba, ki kot del pripravljalne ekipe srečanja skrbi za glasbo v Stični.

Ritem srca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.