Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Družina (foto: pexels)
Družina | (foto: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Za življenje | 15.09.2022, 11:33 Rok Mihevc

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ki so bile nejasne, postanejo jasne. »Veš kakšna bo letina sadja, tudi za ostale stvari se kaže, kakšno bo leto ...« Gostila ga je Nataša Ličen.

V septembrski oddaji smo odgovorili na veliko vprašanj poslušalk in poslušalcev. Dotikala so se naslednjih vsebin: Ali obstaja primerna starost za vključitev v vrtec? Je enajstmesečni dojenček lahko dlje časa odsoten od mame? Kako pomagati pri močenju postelje? Kako živeti v svetu moških? In še mnogih drugih ...

 

Vprašanje: Dobila sva prvega otroka, deklica je stara nekaj več kot mesec dni. Zaenkrat se držimo rutine spanja, zanima naju, kakšni so vsi načini uspavanja, tako čez dan kot ponoči in ali se uspavanje spreminja z odraščanjem in razvojem?

Vsakdo od staršev uspavanje razvije na svoj način. Je pa zanimivo videti tudi način uspavanja vzgojiteljic šestletnikov v vrtcu, takrat misliš, da je kot hobotnica ... otroci si namreč želijo stikov in dotikov, potrebujejo neke vrste omejitve. Dnevna rutina in ponavljanje ob istem času na isti način je dobro. Opozoril bi samo, naj se ata in mama menjata pri tem. Da če se karkoli zgodi, da lahko otroka uspava tudi kdo drug. Kolikokrat se zgodi, da ko so otroci večji in prespijo pri babici, da iz tega ni nič in že kličejo ob devetih zvečer, da hočejo domov, kljub temu, da je obljubil. Zakaj? Ker je proces drugačen.

Mama ima za različne situacije aspirin kot se reče »protibolečinsko«, ko »piha v prst«, to pomaga takoj in bolečina odleže. Premalo pa se zavedamo, da ima ata apaurin, to pa je očetovo naročje in ata je tisti, ki se mora pogovarjati.

Za uspavanje uporabljamo ženski glas, ki ga otrok pozna še iz časa nosečnosti. Pomemben je tudi moški glas, ki je bolj nizek, posebne vibracije otroka umirijo. Mama ima za različne situacije aspirin kot se reče »protibolečinsko«, ko »piha v prst«, to pomaga takoj in bolečina odleže. Premalo pa se zavedamo, da ima ata apaurin, to pa je očetovo naročje in ata je tisti, ki se mora pogovarjati. Pomembno je, da otrok sliši njegov glas. Ne gre za to, kaj govori, ampak da pripoveduje, da vibrira, da čuti to vibracijo na svojem telesu ...

Odkrili boste še druge načine, spotoma, ker jih boste morali razviti. Kakšna stvar deluje določen čas, problem je, če menjamo ritem. Tudi čez vikend gremo spati ob isti uri. To, da ste doma, ko je otrok manjši, ni žrtev, ampak je prava naložba. V to, da se otrok navadi, da se odpočije.

Marko Juhant, specialni pedagog
Marko Juhant, specialni pedagog © Osebni arhiv

Vprašanje: Do kdaj je pomemben takšen red? Najstniku ob koncu tedna dovolimo, da je dlje pokonci, da pogleda kakšen film. Je to dobro?

Če otrok funkcionira in če lahko pogleda na televiziji kakšne stvari s starši, potem ja. Recimo film kot se jih gleda z najstniki, da ga ustavljaš. Da lahko najstnika kaj vprašamo in tako hitro vidimo, po kakšnih vrednotah gre, kaj ga okupira, kaj naredi nanj močan vtis, kje so močne čustvene povezave in tudi oni imajo možnost kaj vprašati. Če naslednji dan normalno funkcionira in vstane ob uri, ki je zaželena, ne gode in ne sika, ampak se normalno obnaša, potem vidimo, da je to mogoče.

Bi radi prisluhnili celotni oddaji Za življenje z Markom Juhantom? Kliknite tukaj.

Za življenje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.