Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zborček Škrjančki iz Mendoze v Argentini (foto: arhiv skupine)
Zborček Škrjančki iz Mendoze v Argentini | (foto: arhiv skupine)

Danes bodo prvič v Sloveniji zapeli Škrjančki iz Argentine

Slovenci po svetu | 12.09.2022, 11:09 Matjaž Merljak

V Slovenijo je prišel otroški pevski zborček iz Mendoze, v katerem sodeluje 20 vnukov zborovodkinje Angelce Šmon Bajda. To je že četrta generacija Slovencev, ki so stari med 4 in 15 let. In vsi lepo govorijo slovensko. Kaj šele pojejo …

»Mendoški škrjančki« prihajajo izpod mendoških Andov, iz mesta Mendoza, ki se nahaja na zahodu Argentine tik ob čilski meji. Od svojega petega leta vsi obiskujejo – poleg argentinskih šol – še sobotne slovenske šole. Z ljubeznijo do vsega, kar je slovenskega, več let neutrudno vadijo in pojejo na prireditvah slovenske skupnosti.

Otroški pevski zbor sestavlja 20 otrok, ki so četrta generacija Slovencev v Argentini, tretja rojena zunaj Slovenije. Z velikim navdušenjem prihajajo z onstran ekvatorja in oceana v domovino svojih pradedov in prababic, da bodo lahko nas razveselili s svojim petjem, ki ga z ljubeznijo posvečajo Sloveniji.

Pevovodja Angelca Šmon Bajda je dolgoletna kulturna delavka v slovenski skupnosti v Mendozi. V pogovoru za našo oddajo Slovencem po svetu in domovini je dejala: "Ko sem se upokojila, sem si mislila, koliko Slovenije in koliko slovenskih pesmi je v meni, komu še, naj dam naprej? Takrat je izbruhnila ideja: mojim vnukom, seveda, naj še malo več pojem z njimi. In tako je nastal ta zborček."

To je že četrta generacija Slovencev, ki so stari med 4 in 15 let.

Lani, ob 30. obletnici samostojne Slovenije je pisala: »Zborček se je te dni tudi predstavil pred argentinsko-slovensko skupnostjo, saj je realnost taka, da je večina današnjih družin sestavljenih tako, da je le mati ali oče slovenskega rodu. A otroke vzgajamo v slovenskem duhu in jim razlagamo, da čeprav smo rojeni v Argentini, po naših žilah teče slovenska kri. To tako čutimo in zato tudi živimo v slovenskem duhu. Ko našega otroka kdo vpraša, od kod prihajaš, ta odločno in z velikem ponosom odgovori "naši pradedi so bili Slovenci in mi smo njihovi potomci".

Ta 4. generacija Slovencev v Mendozi si je želela z vso ljubeznijo do Slovenije udeležiti 30. obletnice samostojne Slovenije a lani to ni bilo mogoče. Zato so še toliko bolj veseli, da so tokrat v domovini svojih dedov in pradedov ... Otroci pojejo slovenske narodne-ljudske pesmi. Tudi nekaj današnjih Slakovih, Avsenikovih, Miheličevih.

Škrjančki prihajajo iz Mendoze v Argentini
Škrjančki prihajajo iz Mendoze v Argentini © arhiv skupine

Gostovanje organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu, ki si redno prizadeva spodbuditi Slovence, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo in zamejstvo ter da, okrepljeni s tem obiskom, še dodatno ohranijo in utrdijo svojo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto in da se še bolj medsebojno povežejo ter poglobijo svoj pozitiven odnos do domovine svojih prednikov.

Program koncertov

Ponedeljek, 12. septembra, ob 18.00 v Jernejevem domu v Vojniku

Petek, 16. septembra, ob 19.30 v KD Janka Kersnika v Lukovici, pevska dobrodošlica MePZ Šentviški zvon

Sobota, 17. septembra, ob 20.00  koncert z Andrejem Šifrerjem: 70 let –NIČ proti VEČnosti! Grad Khislstein, Kranj. Vstopnice na razpolago pri Eventim.

Torek, 20. septembra, ob 17.30 v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, pevska dobrodošlica otroškega pevskega zbora, ob 19.00 druženje in pogostitev ter Argentinski večer

Slovenci po svetu
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...

O avtorju