Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marta Jakopič Kunaver  (foto: Jože Bartolj)
Marta Jakopič Kunaver | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost: Vsestranska umetnica Marta Jakopič Kunaver

Naš gost | 05.09.2022, 11:06 Jože Bartolj

Naša gostja je bila vsestranska umetnica – arhitektka, slikarka, pesnica, esejistka, solopevka Marta Jakopič Kunaver, ki prav v teh dneh slavi okrogli življenjski jubilej (rojena 1942 v Ljubljani).

Marta je bila rojena v številni družini kot najmlajši, deseti otrok. Druga svetovna vojna jih je sicer močno prizadela, saj so bili kar trije bratje že po koncu vojne ubiti kot domobranci. Od teh je bil le eden polnoleten. Ob pomanjkanju vsega, hrane in denarja, so mali Marti dali v roke »škrnicelj« in svinčnik in tako je ves dan pridno risala »pravljice«.

Tam se je že kazal njen likovni talent. K vsestranskemu umetniškemu razvoju pa jo je spodbujala tudi družina. Oče je bil ustvarjalen na likovnem področju in v glasbi, mama pa na literarnem in glasbenem področju. Priimek Jakopič vedno povežemo tudi s slikarjem Rihardom, nam je pa gostja zaupala, da so z njim le v daljnem sorodu.

Našo gostjo smo vprašali kako to, da se po zaključku gimnazije ni vpisala na Likovno akademijo ampak na Fakulteto arhitekturo? Povedala je, da so bili v družini prepričani, da je likovna umetnost lahko le hobi in ne resen poklic, zato se je morala odločiti za nekaj bolj oprijemljivega. Po študiju je več let delala kot svobodna arhitektka. Načrtovala in opremljala je notranje prostore, knjige, plakate, vendar s tem ni bila zadovoljna. Ves čas jo je vleklo v sliko ...

Posebna so njena barvnima okna (vitraji), ki krasijo cerkve, kapele in druge javne, tudi profane prostore v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Za več cerkva je izdelala križeve pote, razpela in oltarne podobe.


V pogovoru nam je zaupala, zakaj se je že kot formirana umetnica odločila še za študij slikarske specialke pri prof. Andreju Jemcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in kako so ji formalno diplomo preprečili birokratske prepreke.

Kljub temu je ena najpomembnejših ustvarjalk na področju slovenske sakralne umetnosti. Posebna so njena barvnima okna (vitraji), ki krasijo cerkve, kapele in druge javne, tudi profane prostore v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Za več cerkva je izdelala križeve pote, razpela in oltarne podobe. Leta 1996 je ob papeževem obisku poslikala vratca tabernaklja ob papeževem obisku v Stožicah ...

Marta Jakopič Kunaver ima zelo velik slikarski opus, kar kaže, da slika z lahkoto. Prepoznamo jo po impulzivnih, živih barvah, ki razveseljujejo oči in srce. Prav tako je svojska tematiko njenih slik, ki je poglobljena v razmišljanje in meditacijo, z jasno simboliko, in bogatim fantazijskim svetom.



V oddaji Naš gost smo govorili tudi o petju. Povedala nam je, kako je prišlo do sodelovanja z zborom Consortium Musicum pod vodstvom dr. Mirka Cudermana. Objavljala je tudi članke s področja umetnosti. Poleg proze se je uveljavila tudi s poezijo, za katero je bila na Mladikinem natečaju v Trstu dvakrat nagrajena. V oddaji smo slišali tudi dve njeni pesmi.


Prisluhnite pogovoru z Marto Jakopič Kunaver

Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...