Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Casting Crowns (foto: osebni arhiv)
Casting Crowns | (foto: osebni arhiv)

Ritem srca o krščanski glasbeni skupini, ki odvrže krone …

Ritem srca | 05.09.2022, 08:09 Andrej Jerman

Pri tokratni oddaji "Ritem srca" smo se ustavili pri ameriški zasedbi, ki se je tekom več kot 20-letnega ustvarjanja podpisala pod kar nekaj, lahko rečemo svetovnih krščanskih uspešnic. Pred dnevi je izšel njihov 12. studijski album z naslovom "Healer" – Zdravilec. To so člani ameriške krščanske skupine Casting Crowns.

WHO AM I

Oddajo smo začeli s pesmijo, ki je pri nas verjetno tudi zaradi slovenske priredbe zasedbe ABEND njihova najbolj poznana pesem »Who Am I« – Kdo sem jaz.

Ime skupine iz odlomka knjige Razodetje

Ime skupine Casting Crowns izhaja iz odlomka knjige Razodetij, kjer 24 starešin pade na kolena pred Gospodom na prestolu in predenj položi svoje zlate vence oz. krone – kot pravi Mark, pevec in vodja skupine, so te zlate krone in kraljestva prispodobe za stvari, ki nas oddaljujejo od Jezusa. Čeprav gre lahko za majhne stvari, ki so same na sebi dobre, pa lahko vseeno motijo naš pogled in naš fokus ... zato moramo redno skrbeti, da je v središču našega življenja vedno Jezus – in ime Casting Crowns – torej, Odvržene krone, je opomnik prav na to.

Krščanska glasbena skupina Casting Crowns
Krščanska glasbena skupina Casting Crowns © osebni arhiv

SCARS IN HEAVEN

Pesem "Scars In Heaven" je nastala ob večnem slovesu matere in očeta vodje zasedbe marka Halla. Kot pravi, se moramo kristjani naučiti živeti – ne od spominov in žalosti, ki nas prevzame, ko pomislimo na pokojne – ampak od misli in veselja, ki izhaja iz nje, da so zdaj pri Bogu, v Jezusovem objemu ... v objemu rok, ki nosijo edine brazgotine v nebesih.

Album poln svetopisemskih citatov

Ob nastajanju albuma je frontman in večinski avtor pesmi Mark Hall povedal. "Ob pisanju pesmi za album sem prišel do spoznanja, da se vse dotikajo zdravljenja, nečesa, kar potrebujemo vsi. Novi album je tako svetopisemskih citatov polna spodbuda, ki nas izziva, da iščemo pravo ozdravljenje, ki prihaja od Jezusa. Edinega zdravilca, ki ga zares potrebujemo."

NO HURT

Pesem "No Hurt" je v obliki videospota pospremila tudi izid novega albuma, v njem pa je skozi posnetke prikazano delovanje lokalne misijonske skupine iz Nashvilla. Urban Bicycle Food Ministry, ki skrbi za dostavljanje hrane ter zagotavljanje osnovnih življenskih potrebščin za brezdomce in uboge, vanjo pa so vključeni tudi nekateri člani skupine Casting Crowns. "Ni rane, ki je Jezus ne bi mogel pozdraviti. Ni ga izpraznjenega prostora,, ki ga on ne bi mogel napolniti."

"Naše poslanstvo ni le za nedeljo. Ni le za na oder."

Mark Hall, vodja zasedbe in tudi večinski avtor nas kristjane nagovarja: "Verjamem, da vsi verujemo v to, kar pravi evangelij, vsi si tega tudi želimo. A nekako se zdi, da ne vemo, kaj naj bi storili ob tem spoznanju. Imamo to idejo hoje z Jezusom tam nekje v daljavi in nekako iščemo most, da bi prišli tja. Služenje Bogu ni neka izpolnitev sanj v letu ali dveh. Prav tako ne gre za neko znamenje, ki ga bo On v naslednjih mesecih naredil za nas ... Gre za ta trenutek. Zdaj. Slediti Bogu pomeni nameniti ljubečo besedo nekomu, ki jo potrebuje. Naše poslanstvo namreč ni le za nedeljo. Ni le za na oder. Poslanstvo si ti, kjerkoli si, ki slediš temu kar ti naroča Bog."

ANYTHING BUT EASY

Pesem "Anything But Easy" o izpolnjevanju nove zapovedi "Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj. Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen."

 

HEALER

Nežni zdravilec
je danes k nam prišel.
Dotaknil slepih se oči
in moč odvzel temi.
A bolj kot slepih noč,
vzel je grehe proč.
Nežni zdravilec
je danes k nam prišel.

Nežni zdravilec
je danes k nam prišel,
le besedo spregovoril
in z njo povedal vse.
In ta, ki mrtev je,
na lepem se zbudi!
Nežni zdravilec
je danes k nam prišel.

Kot navaden mož se zdi.
Prašnih nog in trdih,
a nežnih rok.
Kar govori,
ne razumejo vsi,
a navkljub temu se zdi
povsem navaden mož.

Nežni Zdravilec
zapustil naš je kraj.
Iskal sem ga
in odkril, da je odšel.
Nekaj teh,
ki so mu sledili,
pravi:
Nežni Zdravilec,
on je Resnica, on je Luč
in on je Pot.

 

Ritem srca
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.