Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Duhovnik Štih (skrajno levo) in škof Saje.  (foto: FB/Damjan Štih)
Duhovnik Štih (skrajno levo) in škof Saje. | (foto: FB/Damjan Štih)

Škof Saje po ogledu Macesnove Gorice globoko pretresen

Novice | 28.09.2022, 14:58 Alen Salihović

Novomeški škof Andrej Saje je danes obiskal morišče pod Macesnovo gorico. Skupaj z navzočimi je opravil molitev za umorjene in vse rajne, še posebej za žrtve vojne in njihove svojce, za mir in za spravo. Globoko pretresen nad zločinskimi dejanji je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh nasilno umorjenih med in po drugi svetovni vojni in da dobijo svoje mesto v narodnem zgodovinskem spominu. Kočevski župnik Damjan Štih pa je po obisku morišča na svojem Facebook profilu zapisal, da so pristojni evidentirali skoraj 3000 okostij, ocenjujejo pa, da je do 500 okostij razdrobljenih v prah zaradi bomb, ki so jih likvidatorji metali v jamo na pobite.

Škofu Sajetu so se poleg Štiha pri obisku pridružili župnik v Kočevski Reki in dekan kočevske dekanije Jože Milčinovič ter gradbeni nadzornik pri izkopu jame Tone Ostanek, navzoče je v imenu Uprave za vojaško dediščino pri Ministrstvu za obrambo pozdravil Gregor Kaplan.

Macesnova Gorica
Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Na omenjenem kraju od lanske jeseni potekajo izkopavanja posmrtnih ostankov najmanj 3000 slovenskih mož in fantov, ki so jih junija 1945 tja pripeljali iz Škofovih zavodov iz Šentvida nad Ljubljano ter zverinsko umorili. Arheologi trenutno še izkopavajo posmrtne ostanke umrlih in njihove osebne predmete.

Škof Saje je skupaj z navzočimi opravil molitev za umorjene in vse rajne, še posebej za žrtve vojne in njihove svojce, za mir in za spravo. Globoko pretresen nad zločinskimi dejanji je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh nasilno umorjenih med in po drugi svetovni vojni in da dobijo svoje mesto v narodnem zgodovinskem spominu. Po njegovih besedah je v Sloveniji med vsemi vpletenimi najprej potrebno priti do soglasja o zgodovinskih dejstvih, ki je nujno za nadaljevanje procesa sprave. Morišče pod Macesnovo Gorico je po do sedaj znanih in zbranih podatkih največje skupinsko grobišče slovenskih mož in fantov.

Pred breznom pod Macesnovo Gorico bo v ponedeljek, 31. oktobra 2022, spominska slovesnost za umorjene na tem kraju.

Okostja
Okostja © Škofija Novo mesto

Župnik Štih je zapisal, da so imeli to veliko milost, da so vstopili tudi v samo jamo. »Nič lep pogled ni to. Niti sedaj ne, ko so tam samo še zadnja okostja kakih 20tih mož, ki so očitno bili vrženi v jamo živi in so na smrt od lakote in žeje čakali v rovu ob glavni jami, kamor so se očitno uspeli umakniti. Ven pa niso uspeli priti. Šokanten prizor,« je zapisal Štih.

»Menim, da bi bilo nujno, da vsakdo, ki kakorkoli odloča o usodi teh umorjenih, najprej obišče to jamo in posebej ta rov. In si pride pogledat kontejnerje, gajbice in ponjave polne kosti... Molimo za zdravo pamet in za ta velik čudež, da bi vsi premogli zdravo sočutje in spoštljiv odnos do pokojnih,« je po prihodu iz jame zapisal duhovnik Štih.

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Škof Andrej Saje (prvi iz leve)
Škof Andrej Saje (prvi iz leve) © Škofija Novo mesto

Župnik Damjan Štih (levo)
Župnik Damjan Štih (levo) © Škofija Novo mesto


Novice, Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...