Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Shod za otroke in družine (foto: Marjana Debevec)
Shod za otroke in družine | (foto: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Novice | 27.09.2022, 18:32 Marjana Debevec

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v naravne danosti in vdora LGBT ideologije v šole. Če bodo spremembe družinskega zakonika sprejete, bodo zbirali podpise za referendum.

Velika ljubezen do družine, materinstva, očetovstva in otrok ter trdna odločenost, da jih bodo branili – s temi besedami bi lahko povzeli včerajšnji shod v organizaciji Gibanja za otroke in družine.

Predsednica Združenja starih staršev Metka Zevnik je spomnila, da ima otrok samo eno mamo, enega očeta, dve babici in dva dedka.

»Vprašajmo se: zakaj strah pred naravno trdno družino? Zakaj se bojijo staršev, starih staršev? Zakaj napadi na krščanstvo in kristjane? Zato, ker smo varuhi tradicije. Tradicijo pa se trudijo izbrisati in uničiti.« Starše je Zevnikova povabila, naj se uprejo vdoru LGBTQIA ideologije v šole. »Očetje in mame, varujte svoje hčere in sinove pred zlom te ideologije

Aleš Primc in Metka Zevnik med nagovorom
Aleš Primc in Metka Zevnik med nagovorom © Marjana Debevec

Podprl jo je predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc, ki je povedal, da je že pripravljen učbenik Ljubezen je ljubezen. Ta otroke spodbuja k eksperimentiranju s svojo spolno usmerjenostjo in spremembi spola.

Drug problem sprememb Družinskega zakonika pa je v tem, da daje istospolnim parom pravico svobodno odločati o rojstvu otrok, do česar po naravni danosti ne morejo priti. »Dva moška lahko svobodno odločata samo o nakupu otroka. Se pravi: to določilo v resnici pomeni svobodno trgovino z otroki.« Pomislimo samo na Ukrajino in mnoge otroke iz te trgovine z ljudmi.

Shod proti spremembam Družinskega zakonika
Shod se je končal na trgu pred parlamentom © Marjana Debevec

Med zbranimi je bilo čutiti veliko mirnost in hkrati odločnost, da bodo vztrajali na poti, ki so jo do sedaj zaznamovali že trije referendumi. »Jaz vidim, da je velika večina ljudi v Sloveniji proti vsemu temu. Zato se moramo med seboj povezati. Zato moramo poslankam in poslancem in pa vladi odločno in jasno sporočiti, da tako ne gre naprej. Tega zakona ne smejo sprejeti,« je bil odločen Primc.

Shod za otroke in družine
Shod za otroke in družine © Marjana Debevec

Velike udeležbe na shodu je bila vesela poslanka NSi Iva Dimic. »Vesela sem vsakega, res vsakega, ki si upa javno pokazati s svojim glasom, da je prisoten v družbi in da nismo sami tisti, ki nekoliko drugače razmišljamo kot trenutna vladna koalicija

Vodja Družinske pobude Tomaž Merše pa meni, da je tako veliko število podpornikov družine znamenje, da še nismo do konca zavozili. »V dežju priti na shod, ki gre povsem proti izredno agresivnemu glavnemu toku današnjega časa že terja nekaj odločenosti in veseli me, da raste število ljudi, ki se zavedajo, da so naši otroci ogroženi in ki so pripravljeni za to tudi nekaj storiti.« Spremembe družinskega zakonika naj bi državni zbor obravnaval prihodnji torek.

Izjemno pozitivno vzdušje so ga zaznamovale tudi pesmi in druženje ljudi.

Na shodu za otroke in družine so z nagovori nastopili mnogi govorniki
Na shodu za otroke in družine so z nagovori nastopili mnogi govorniki © Marjana Debevec

Pomenljiv je bil tudi odgovor množice, ko je Aleš Primc trikrat vprašal, ali koga sovražijo in ali sovražijo istospolne. Odgovorili so: Ne! Zaščititi želijo le otroke in družine

Aleš Primc pa je predstavil tudi pismo vladi ter deklaracijo za varno šolo in vrtec

Vlada, poslanke in poslanci!

Zavrnite sporne spremembe družinskega zakonika, ki škodijo otrokom.
Sprejmite rešitve, ki bodo omogočile, da bomo lahko še boljši mame in očetje.
Sprejmite rešitve, s katerimi bo priznana izjemna vloga in pomen starih mater in starih očetov za vnuke.
Sprejmite ukrepe, s katerimi bo Slovenija otrokom, mladim in družinam bolj naklonjena država.
Sprejmite ukrepe in ustvarite pogoje, ki bodo omogočili, da bodo mladi z veseljem ostali v Sloveniji in se bodo tisti, ki so se odselili, radi vračali.

Deklaracija za varno šolo in vrtec:

Vrtec in šola morata spoštovati vzgojo staršev, ne pa jo rušiti.
Šola mora omogočiti, da se otroci skladno in celostno izobražujejo in razvijajo vse svoje intelektualne, psihične in telesne potenciale.
V vrtcu in šoli se dečki in deklice vzgajajo za spoštljiv odnos do svojega in nasprotnega spola.
V šoli je prepovedano učenje o spreminjanju spola in spolne usmerjenosti.
LGBTQIA+ aktivističnim organizacijam je prepovedan vstop v šolski prostor.

.

 

Shod za otroke in družine
Shod za otroke in družine © Marjana Debevec

 

Shod se je končal z nenapovedanim pohodom okrog parlamenta.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...