Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbrani pri sveti maši (foto: Vatican News/Jože Potrpin)
Zbrani pri sveti maši | (foto: Vatican News/Jože Potrpin)

Slovesno praznovanje Slomškove nedelje v Mariboru

| 27.09.2022, 08:07 Alen Salihović

Osrednja slovesnost letošnje Slomškove nedelje, ob 160. obletnici smrti blaženega škofa Antona M. Slomška, je bila v nedeljo, 25. septembra 2022, v mariborski stolnici.

Slovesnosti so se udeležili številni Slomškovi častilci in še posebej gostje iz Avstrije. Somaševanje več kot šestdeset duhovnikov iz mariborske metropolije, ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja, celjskega škofa  Maksimilijana Matjaža, upokojenih nadškofov Franca Krambergerja in Marjana Turnška, škofovega vikarja iz Gradca Christiana Leibnitza, celovškega škofa Jožefa Marketza, salzburškega pomožnega škofa Hans Georg Hoferja, apostolskega nuncija v RS Jean Marie Speicha je vodil nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Vodilna misel praznovanja je bila: Slomšek prosi za nas! Molitveno uro, darove pri darovanju ter petje in igranje na koru je pripravila konjiška dekanija. Ob koncu svete maše je zbrane nagovoril upokojeni nadškof Turnšek, postulator v postopku kanonizacije Slomška. Tudi pri maši so bile pred Slomškovo podobo izpostavljene Slomškove relikvije, poročajo na spletni strani Vatican News.

Nadškof Cvikl o pomenu Slomškove nedelje

Letos, 24. septembra 2022, je minilo 160 let, odkar je bl. škof A. M. Slomšek sklenil svoje bogato zemeljsko življenje. Tisti, ki so bili ob njegovi smrtni postelji, so že takrat zaslutili, da pravzaprav ni šlo za konec, ampak za začetek nekega novega, polnega življenja, v Božjem objemu.

»Tudi iz njegove oporoke lahko jasno razberemo, da je bil Slomšek kot duhovnik in škof ves zazrt v prihodnost. Pravega uvida v prihodnost pa človek ne more doseči, dokler ne sprejme razodete resnice o tistem delu prihodnosti, ki presega meje vidnega in sega onkraj zemeljskega. Bl. A. M. Slomšek v svoji oporoki prosi Boga: »... da bi mi Bog naklonil največjo milost: pred Božjim prestolom posredovati za svojo škofijo.« Prepričani smo, da je Bog slišal in uslišal tudi to njegovo prošnjo in da imamo v njem sedaj domačega blaženega in priprošnjika pred Bogom. V tem smislu smo za obhajanje letošnje Slomškove nedelje določili geslo »Slomšek prosi za nas«. S tem kratkim stavkom želimo izraziti in poživiti vero, da nas škof Slomšek kot blaženi iz večnosti spremlja in je naš priprošnjik,« je pred slovesnostjo zapisal nadškof Cvikl.

Po njegovih besedah je Slomškova nedelja več kot le blagohoten spomin nanj, saj želi biti najprej spodbuda, da bi se bl. Slomšku pogosto priporočali z velikim zaupanjem in bi tudi na ta način izpričevali svojo vero, predvsem vero v večno življenje in v občestvo svetih. »Na ta način bomo pred javnostjo na najbolj žlahten način pokazali na tiste vrednote, za katere je bl. škof Slomšek zastavil vse svoje življenjske moči do poslednjega trenutka v svojem zemeljskem življenju. Te iste vrednote so trden temelj za naše bivanje in zanesljiv smerokaz v srečno prihodnost.«

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...