Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Udeleženci seminarja Dajemo naprej (foto: DiŽ)
Udeleženci seminarja Dajemo naprej | (foto: DiŽ)

Zakonci, ki dajejo naprej

Novice | 26.09.2022, 09:09 Marjana Debevec

V Radencih je pretekli konec tedna potekalo srečanje voditeljskih parov zakonskih skupin, ki pod okriljem Družine in življenja delujejo po vsej Sloveniji. Letos so se zbrali pod geslom: Daj nam žive vode. Prispevek je pripravila Marjeta Bec.

Več kot 100 voditeljskih parov, pričevalcev in govorniških parov iz vse Slovenije se je zbralo na vsakoletnem srečanju Dajemo naprej. Skozi nagovore, slavljenje, podelitve v malih skupinah in ob obhajanju svete maše smo se napajali pri studencih žive vode, ki jo pri opravljanju našega poslanstva še kako potrebujemo.

V soboto smo se skupaj z Alešem Čerinom spraševali, kaj moramo narediti, da bodo v naših družinah rasli Danijeli. Aleš je opozoril na znamenja časov - na zmedenost in izprijenost, boje in delitve v družbi in Cerkvi. Tudi kristjani živimo v nasprotju s Kristusovo zapovedjo: "Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen." Ne poslušamo prerokov, hkrati pa prerokov tudi manjka. Preroška služba nam je bila dana pri krstu. Vprašal nas je, ali se zavedamo, da smo mi glas Boga v tem svetu, da mi prevajamo govorico Boga in nas vzpodbudil, naj razmišljamo, kako konkretno bi se jaz, midva kot zakonca, naša družina, naša zakonska skupina, naša regija, naš DiŽ lahko vključili v Božje načrte.

Voditelj Družine in Življenja Benjamin Siter je govoril o hrepenenju, ki ga ima vsak od nas. To je hrepenenje po Božjem, po večnosti, po presežnem. Ali znamo to hrepenenje usmeriti prav? Predstavil je svojo zgodbo, kako je sprejel osebno odločitev za Boga. Pri tem je imel veliko vlogo njegov prijatelj Dale McFerron, ki ga je junija letos povabil v Ameriko, kjer je Benjamin z namenom zbiranja sredstev 18-tim parom predstavil zgodbo Družine in Življenja - bili so navdušeni!

Voditelj Družine in življenja Benjamin Siter
Voditelj Družine in življenja Benjamin Siter © Marjeta Bec

Dale McFerron se nam je iz Amerike pridružil prek ZOOM-a (ob 2.30 zjutraj ob njihovem času). Kljub temu je povsem čuječega duha zbistril in predramil tudi naše misli, ko je povedal, da ga nikoli niso popolnoma zadovoljile nobene dejavnosti, nobene materialne stvari, za katere je mislil, da ga bodo ... Ker smo bili ustvarjeni za nekaj več. Ustvarjeni smo bili za to, da nas zadovolji naš Stvarnik. V srcu vsakega človeka obstaja praznina, ki je ne more zapolniti nobena ustvarjena reč, ampak samo Bog, Jezus.

Na ločenih srečanjih so se z Mojco Nuč, ki je odgovorna za zakonske skupine, srečali voditelji zakonskih skupin, govorniški in pričevalski pari pa so si podelili, s kakšnim duhovnim bojem se soočajo, ko se pripravljajo na seminarje in pričevanja.

Sobotni dan smo zaključili s sveto mašo, ki jo je za nas daroval Peter Pučnik ter z glasbeno zabavnim večerom, na katerem smo preizkusili svoje znanje na kvizu iz Svetega pisma, skupaj zapeli in zaplesali.

V nedeljo sta nas najprej nagovorila Dani in Vilma Siter, ki sta poudarila, da je naš temelj, na katerem gradimo, Kristus. Zahvalila sta se vsem, da smo pretočni za Božjo milost, da se dajemo na razpolago in delamo za Gospoda, pri čemer ne smemo nikoli pozabiti na redno druženje z Gospodom ob branju in premišljevanju Božje besede. Kajti Božja beseda deluje!

Nagovor Vilme in Danija Siter
Nagovor Vilme in Danija Siter © Marjeta Bec

Za zaključek nas je ponovno nagovoril Benjamin Siter, ki je med drugim predstavil sodelavce ožje ekipe Družine in Življenja, pri čemer je poudaril, da ožja ekipa ni DiŽ, temveč da smo DiŽ vsi: voditeljski pari, regijski voditeljski pari, pričevalci, govorniški pari, pisci za revijo in splet, člani zakonskih skupin ... Povedal je tudi, da je naše delo skoraj v celoti odvisno od darov tistih zakoncev, ki redno darujejo del svojih prihodkov, da DiŽ lahko živi, dela in raste. Predstavil je tudi vizijo DiŽ do leta 2025, ki bo usmerjena predvsem v krepitev temeljev in notranjih krogov – aktivnih prostovoljcev, ki se že zdaj dajejo na razpolago, iskali pa bomo tudi nove moči za pripravo novih seminarjev, okrepili regije, pričevalske in govorniške vrste ter pripravili posebno aplikacijo za zakonce.

Dajemo naprej 2022 smo sklenili s sveto mašo v radenski cerkvi, ki jo je za nas daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Ta je v pridigi poudaril, da je škof Slomšek že pred 170-imi leti vedel, da smo družine rešitev za Evropo. Zahvalil se zakoncem, da služimo drug drugemu in Cerkvi s tem, da vztrajamo v poglobitvi vere in v gradnji odnosov.

Hvaležni Bogu za vikend, poln Božjih dotikov, smo se po kosilu objeli in si obljubili, da se kmalu spet vidimo – na katerem od seminarjev, na DiŽ-evem plesnem večeru, na regijskih srečanjih ... Vsekakor pa drugo leto na Dajemo naprej 2023.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...