Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marta Jerebič
Udeleženci okrogle mize v Mariboru (foto: Luka Mavrič)
Udeleženci okrogle mize v Mariboru | (foto: Luka Mavrič)

Politično nekorektni moški

25.09.2022, 10:56 Marjana Debevec Luka Mavrič

Včeraj je potekalo tretje vseslovensko srečanje moških. Na praznik blaženega škofa Antona Martina Slomška so v Mariboru v ustanovi, ki nosi njegovo ime razmišljali o tem, kaj pomeni biti mož, kaj pomeni biti oče. Zbralo se je približno 80 mož iz različnih koncev Slovenije.

"Dovolili smo si biti politično nekorektni, saj smo izhajali iz Božje besede, iz prve Mojzesove knjige, ki pravi, da je Bog ustvaril moškega in žensko. Torej človek lahko obstaja le kot moški ali kot ženska, kar je biološka danost. Danes je že skoraj nevarno govoriti na ta način, a to sporočilo prinaša današnjemu zmedenemu človeku in svetu zelo potrebno jasnost," je povedal tajnik Urada za družino Luka Mavrič.

Dr. Andrej Perko je poudaril, da dva očeta nikoli ne moreta nadomestiti matere, pa če sta še tako ljubeča. In dve mami ne moreta nadomestiti očeta. Moški in ženska sta enakovredna, nikoli pa ne bosta enaka. Te različnosti se ne smemo bati, saj nas bogati in nas kliče k nenehni rasti v zakonskem odnosu. Otrok pa prav tako za zdrav razvoj nujno potrebuje spolno različna starša. Tisto, kar mu lahko da le mama, mu ne more dati oče, in obratno. Zelo pomembno je tudi, da otrok ni središče družinskega življenja in da izkusi trdoto pravil in omejitev, sicer vzgajamo egoistične posameznike, ki menijo da jim vse pripada. Dr. Perko pravi, da je danes ta mladina že prevzela oblast in nam vlada.

Predavateljica Urša Cankar Soares je med drugim izpostavila, da so moški danes povsem izključeni iz debate o splavu, ker da je to pravica ženske, ki se pač sama odloča o svojem telesu. Tako je moškim prepovedano ne le sodelovanje pri razpravi o splavu, ampak tudi pri tem, da bi prevzeli svoj del odgovornosti. Podala je podatek iz raziskave, da se kar 90 % žensk ne bi odločilo za splav, če bi imele vso podporo v moškem partnerju. Torej je vloga moškega izjemna.

Sveta maša na 3. vseslovenskem srečanju moških v Mariboru
Sveta maša na 3. vseslovenskem srečanju moških v Mariboru © Luka Mavrič

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...