Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Srečanje mladih podjetnikov in ekonomistov v Assisiju (foto: posnetek zaslona)
Srečanje mladih podjetnikov in ekonomistov v Assisiju | (foto: posnetek zaslona)

Bo dogodek v Assisiju res veliki pok?

Novice | 23.09.2022, 08:48 Marjana Debevec

Srečanje mladih podjetnikov in študentov ekonomije v Assiju bo po besedah lokalnega škofa Domenica Sorrentina veliki pok za ves svet. Približno tisoč mladih ekonomistov iz 120 držav predstavlja svoje zamisli in izkušnje, kako izboljšati svet prek ekonomskih sistemov, ki odražajo načela in vrednote svetega Frančiška Asiškega.

Tajnica vatikanskega urada za celostni človeški razvoj s. Alessandra Smerilli je v uvodnem pozdravu mladim dejala, da vanje Cerkev polaga veliko upanje. »Ko sem poslušala vaša pričevanja in slišala nekatere, ki pravijo, da je Frančiškova ekonomija ekonomija prihodnosti, sem si rekla: To ni res. Frančiškova ekonomija je ekonomija sedanjosti. Vi ste podjetniki danes in ne jutri, vi ste resni raziskovalci. Obenem pa je Frančiškova ekonomija razpeta med 'že' in 'še ne'. Ko smo na tiskovni konferenci predstavljali Frančiškovo ekonomijo, so nas novinarji vprašali: Ali vas bodo veliki tega sveta opazili? In jaz sem odgovorila: To nas v tem trenutku ne zanima, saj gre za proces in ne dogodek. Procesi pa potrebujejo čas, da dozorijo. Prepričana sem, da ko vas bodo drugi opazili, bo to zato, ker se bo ekonomija že začela spreminjati. Vi pa boste nosilci teh sprememb.«

Zasedanja se udeležuje tudi 20 najstnikov. Med njimi je 14-letna Tajka Ralyn, znana kot Lilly, ki je v pogovoru za Vatican News predstavila svoja prizadevanja v boju proti plastičnim odpadkom. Že pri osmih letih je svoje sošolce in družino osveščala o škodljivem vplivu plastičnih odpadkov na okolje. Po njenem mnenju »aktivizem posameznikov žal ne more narediti veliko«, zato se je odločila, da se bo problema lotila pri njegovem izvoru, na ravni podjetij in vlad. Dosegla je, da je bila v začetku leta 2020 v več kot 70 večjih trgovinah po vsej državi prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Dogodek Frančiškova ekonomija se bo sklenil v soboto, ko bo v Assisi odpotoval tudi papež. V nedeljo pa bo sveti oče obiskal Matero, kjer bo sklep italijanskega evharističnega kongresa.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...