Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
dr. Jože Možina (foto: Osebni arhiv)
dr. Jože Možina | (foto: Osebni arhiv)

Možina: Kraljici sem rekel: "Bog vas blagoslovi, Vaše Visočanstvo!"

19.09.2022, 14:35 Marcel Krek

Elizabeta II.se je v času svoje več kot 70-letne vladavine srečala s tisoči in opravila na stotine potovanj, leta 2008 je obiskala tudi Slovenijo. Na enem od sprejemov se je rokovala z zgodovinarjem, novinarjem in publicistom dr. Jožetom Možino.

Možina je kraljico spoznal v takratni funkciji direktorja Televizije Slovenija na humanitarnem dogodku v ljubljanski Filharmoniji. Spominja se, da se je Elizabeta na tistem dogodku rokovala z več kot 50-imi ljudmi: "Bil sem bolj na koncu vrste in tisti hip, ko je prišla mimo, me je prešinilo in rekel sem ji »God bless You Your Magesty, torej: »Bog vas blagoslovi, Vaše Veličanstvo«, in gospa kraljica je že šla korak naprej, se obrnila, storila korak nazaj in se začela pogovarjati z mano," se spominja Možina, ki je opazil, da je s to spontano besedo, spodbudil zanimanje pri njej in kot pravi, zame je bil to zanj dokaz, da gre za žensko, monarhinjo, ki ima tudi duhovno komponento. "Konec koncev je ona tudi prior anglikanske Cerkve, nekakšen papež," je dodal Možina.

Bil sem bolj na koncu vrste in tisti hip, ko je prišla mimo, me je prešinilo in rekel sem ji »God bless You Your Magesty, torej: »Bog vas blagoslovi, Vaše Veličanstvo!« in gospa kraljica je že šla korak naprej, se obrnila, storila korak nazaj in se začela pogovarjati z mano.

Spominja se je kot izjemno simpatične in ljubeznjive sogovornice, ki se je kljub utrujenosti in visokim letom znala posvetiti vsakomur, pa čeprav na kratko. Možina sicer na Elizabetino vladanje gleda z občudovanjem, nanjo pa kot na zgodovinsko osebnost in eno največjih državnic zadnjih 50-ih let.

Prej princ Charles, danes kralj Karel III.

Upa, da bo Elizabetin sin in naslednik, Karel III. vzdrževal karizmo svoje matere, kar pa bo po njegovem mnenju težko, saj da je kraljica skrbno pazila na svojo javno podobo in izžarevala ključne vrednote, ki jih je tudi živela: "Mislim, da ima lahko Charles, sedanji kralj Karel III. s tem kar nekaj težav. Lahko je to nepomembna podrobnost, upam, da je, ampak videlo se je v nekaj detajlih neke nestrpne reakcije, ko služabnik ni takoj odmaknil pisala ob podpisu nekih dokumentov, in to pred očmi kamer. Mislim, da to kaže, da ima vendarle nekoliko drugačen karakter," opaža Možina.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...