Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vojaški vikar Matej Jakopič med vojaki (foto: Vojaški vikariat)
Vojaški vikar Matej Jakopič med vojaki | (foto: Vojaški vikariat)

Dan vojaškega vikariata: Kdo je najmočnejši?

Slovenija | 18.09.2022, 12:12 Marta Jerebič

Na Brezje so danes poromali pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. S tem so obeležili dan vojaškega vikariata, ki ga praznujemo 21. septembra. Na ta dan leta 2000 je bil podpisan prvi sporazum, ki je temelj za redno delo vikariata. Sveto mašo pred baziliko Marije Pomagaj je daroval vojaški vikar, Matej Jakopič.

V pridigi je poudaril, da ni najmočnejši tisti, ki dvigne 500 kilogramov, ali tisti, ki vodi podjetje s 5 tisoč zaposlenimi. Najmočnejši je tisti, ki zna obvladati sebe. »Zato vam drage vojakinje, dragi vojaki, ki smo danes priromali sem na Brezje želim, da kljub temu, kar nam je po zakonu dovoljeno, znamo vedno upoštevati tudi drug, Božji zakon - ljubezen do Boga in ljubezen do bližnjih. Hvala vam za to, ker ste vedno na voljo slovenskim državljanom,« je dejal vojaški vikar Matej Jakopič.

Maše se je z obrambnega ministrstva udeležil državni sekretar Damir Črnčec.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.