Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Največja matica na svetu (foto: )
Največja matica na svetu | (foto: )

V Sloveniji največja matica na svetu

Slovenija | 15.09.2022, 14:20 Alen Salihović

V novi Guinnessovi knjigi rekordov tudi 17 slovenskih; med njimi so plezalka Janja Garnbret, kolesarja Primoža Rogliča, košarkaša Luka Trpina in največja matico na svetu

Pri založbi Učila International je izšla slovenska izdaja Guinnessove knjige rekordov 2023, ki letos med drugim v ospredje postavlja vesolje. V knjigi je zabeleženih 2697 rekordov, od tega 17 slovenskih. Med slovenskimi rekorderji je mogoče najti plezalko Janjo Garnbret, kolesarja Primoža Rogliča, košarkaša Luka Trpina in največjo matico na svetu. Ta se nahaja v Komendi. Podjetje Matica MB jo je postavilo ob svoji poslovni zgradbi, hkrati pa simbolizira tudi želje podjetja po nenehni rasti in stremljenju k boljšemu. V času karantene so se na matico povzpeli legendarni Dunking Devils in naredili pravi šov.

© Katja Pokorn

© Katja Pokorn

NAJVEČJA MATICA NA SVETU

... je visoka 3,6 metra. V širino meri kar 4,16 metra. Njen metrični navoj je M2400. Tehta pa več kot dve toni. Postavili so jo v Matici MB iz Komende, v sodelovanju z Lesnino OK. Od danes je zapisana v Guinnessovi knjigi rekordov. Ni pa to edini dosežek Matice MB v zadnjem obdobju.

Podjetje iz Komende je dobavitelj vijačnih, kovičnih in privarilnih materialov, vtisnih elementov in orodij. Letos je izjemno porasla njihova prodaja vtisnih elementov, za več kot 100 odstotkov. Vtisni elementi se med drugim uporabljajo v računalniških monitorjih.

Slovenija
Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green) Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green)

Boj proti kanalu C0 se nadaljuje

Pred ljubljanskim magistratom poteka že 13. protest za čisto pitno vodo oz. proti spornemu kanalu C0. Udeleženci želijo danes predvsem podpreti Uroša Jernejca, ki ga župan Zoran Janković in ...