Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mladi v Stični (foto: Rok Mihevc)
Mladi v Stični | (foto: Rok Mihevc)

Vihar v Stični

Cerkev na Slovenskem | 14.09.2022, 11:55 Rok Mihevc

Festival Stične mladih bo kot tradicionalno potekal tretjo soboto v septembru v Stični pri samostanu. Že 41. po vrsti.

O geslu »Izberi vihar«

V geslu »Izberi vihar« so mladi v snovalni ekipi prepoznali, da se mnogo mladih zateka v udobje in ne želi iz njega, želi se zavarovati pred vplivi zunanjosti, ki bi lahko imeli negativen učinek na njih, pojasnjuje direktor Katoliške mladine Matevž Mehle. "Mladi se zapirajo pred rastjo in pred tistimi, ki so okoli njih." Na osnovi odlomka iz Matejevega evangelija, v katerem Jezus povabi Petra naj izstopi iz čolna in hodi po vodi, želijo mlade povabiti, naj izberejo vihar, "ne zaradi njega samega, ampak, ker je v neudobju, v strahu, v stiskah, navzoč Bog. To rdečo nit želimo peljati skozi celotno Stično mladih."

© Rok Mihevc

O številnih delavnicah

Po besedah koordinatorice delavnic Nike Kržišnik, so se trudili zagotoviti pester izbor na različne teme in za različne starostne skupine. Osrednji del bo pričevanje zakoncev Štremfelj, ki sta kot prva zakonca osvojila vrh Mount Everesta in bosta spregovorila o njuni poti od gora do Boga ter njegovi vlogi kot njunega rednega spremljevalca. Nekaj o sebi bo zaupal Aleksander Mežek, ki bo delil svojo življenjsko zgodbo in svojo ljubezen do glasbe. Možno bo obiskati delavnice na temo splava ali neplodnosti, na drugi se bodo naučili, kako ravnati, ko je naš bližnji v stiski in kako mu nuditi oporo. Z mladim pisateljem Žigom Gorjancem se bodo pogovarjali o tem, kako napisati knjigo, z Gregorjem Čušinom bodo spregovorili o svetništvu. Nekatere delavnice se bodo dotaknile tudi vojne v Ukrajini in beguncev, AFS France Marolt in ekipa Plesa do enih bodo poskrbeli za plesne urice. Pripravljajo se tudi delavnice na temo finančnega opismenjevanja, pritrkovanja, podjetništva, cerkvene glasbe in priprav na poroko. Kot vsako leto bo poseben program tudi za duhovnike in redovnice. Več o delavnicah pa tukaj.

Novost je mladi oder, na katerem bo v času delavnic nastopila skupina LPS, ki je letos zastopala Slovenijo na pesmi Evrovizije. Za njimi bodo oder prevzeli Žaubi brothers, nadarjeni bratje z obale.

© Rok Mihevc

Vstopnice in prevoz

Vstopnice so že dostopne v predprodaji po nižji ceni, na dan dogodka bodo dostopne po redni. Ob nakupu si lahko rezervirate sedež na avtobusu ali vlaku, je pojasnil Tadej Zalar. "Letošnje srečanje bomo začeli s skupno sveto mašo ob 11. uri, na njej bosta sodelovala priložnostno sestavljena zbor in orkester, pridigal bo škof Jurij Bizjak. Sledil bo odmor za kosilo, ob 14. uri delavnice, ki bodo potekale do 17.30, sledita večerja in slavilni koncert, pri katerem bo sodeloval Stična bend z gosti. Ves dan bo priložnost za spoved, v opatovi kapeli bo adoracija. V osnovni in srednji šoli bo športni turnir."

Zakaj na Stično mladih?

Stična je naš največji kraj, kjer se lahko srečamo, vabi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. "Stična je srečanje, na katerem bogatimo drug drugega že s tem, da smo skupaj. Mladi potem rečejo, saj nas ni tako malo. Mogoče imajo kdaj v kakšni manjši župniji občutek, da so sami, ko pa pridejo v Stično, da to človeku krila in zagon. Program pa je za dušo, kar človek danes potrebuje, da lahko celostno potem raste in gre po poti naprej in ga viharji čim manj premetavajo."

Tudi Radio Ognjišče bo letos v Stični. Se vidimo!

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...