Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pred odhodom iz Rima pozdravlja zaposlene na letališču (foto: Vatican News)
Papež pred odhodom iz Rima pozdravlja zaposlene na letališču | (foto: Vatican News)

Papež je prispel v Kazahstan

Novice | 13.09.2022, 14:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je malo pred 14.00 uro prispel v Kazahstan, kjer bo ostal do četrtka. Popoldne bo nagovoril diplomatski zbor in predstavnike oblasti. Osrednji namen njegovega obiska pa je 7. svetovno srečanje voditeljev velikih verstev, ki se bo začelo jutri zjutraj.

V času, ko svet pretresa nasilje in ko papež poudarja, da že živimo v tretji svetovni vojni, se bodo v Kazahstanu srečali voditelji velikih verstev in iskali načine, kako lahko religije prispevajo k miru. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin ob tem poudarja, da vojna ni nikoli neizogiben dogodek, izvira pa iz človekovega otrdelega in sebičnega srca. »Vojni se je mogoče izogniti, če stopimo korak nazaj, če opustimo obtožbe, grožnje in vzroke medsebojnega nezaupanja,« je za Vatican News poudaril kardinal Parolin. Po njegovih besedah se je žal sposobnost poslušanja in trud razumeti razloge drugače mislečih zmanjšala na vseh ravneh. Zato upa, da bo kongres voditeljev velikih verstev priložnost za srečanje in dialog.

Kazahstan sicer že sedmo leto gosti konferenco po vzoru medverskih srečanj, ki jih je v Assisiju začel sv. papež Janez Pavel II. »Kazahstan sam, ko je začel ta srečanja verskih voditeljev vsega sveta, je začel to v luči tega, da je zelo pomembno, da se verski voditelji srečajo, da vplivajo na politične voditelje, da bi se trudili delati za mir. Mislim, da je to zelo pomembno,« je za naš radio poudaril misijonar v Nursultanu br. Miha Majetič.

Položaj velike države Kazahstan na zemljevidu
Položaj velike države Kazahstan na zemljevidu © Pixabay

Država je namreč zaradi svoje pisanosti narodov in verstev še posebej pomenljiva za tovrstni dogodek. »122 raznih narodov živi v Kazahstanu, 18 je priznanih verstev in mislim, da je zelo pomembno, da se trudimo živeti v miru in soglasju in da se med seboj trudimo za dobre odnose. Lahko povem, da tako sicer živimo v Kazahstanu, je pa treba to vedno ponavljati, da ljudje ne bi pozabili,« je še dodal br. Miha Majetič, ki se bo že danes popoldne udeležil srečanja papeža Frančiška s predstavniki oblasti.

Osrednji dogodek za katoliško manjšino v Kazahstanu pa bo jutrišnja sveta maša, kamor bodo prišli tudi romarji iz Rusije.

Papež pred odhodom iz Rima pozdravlja zaposlene na letališču
Papež pred odhodom iz Rima pozdravlja zaposlene na letališču © Vatican News

Novice