Festival narodnih noš in oblačilne dediščine (foto: FB Visit Kamnik)
Festival narodnih noš in oblačilne dediščine | (foto: FB Visit Kamnik)

VIDEO: Kamnik preplavile narodne noše

Slovenija | 12.09.2022, 10:26 Rok Mihevc

V središču Kamnika je pretekli konec tedna potekal 50. festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Jubilejne nedeljske povorke se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in festivalu za polstoletno tradicijo podelil zahvalo predsednika Republike Slovenije. Nekaj utrinkov smo posneli tudi mi.

Pahor se je v svojem slavnostnem nagovoru sprva zahvalil Kamničanom, ki so pred 50 leti "širokosrčno" sprejeli pobudo za začetek festivala. "Slovenke in Slovenci to ponosno in pomembno poslanstvo zelo cenimo. Pomembno je za ohranitev naše narodne in kulturne istovetnosti, tako na stvarni kot na simbolni ravni," je dejal.

V narodno nošo se je oblekla tudi naša sodelavka Manca skupaj s svojimi
V narodno nošo se je oblekla tudi naša sodelavka Manca skupaj s svojimi

Slovence je po njegovih besedah že v preteklosti, ko še nismo živeli v samostojni državi, povezovala prav kultura, zato smo nanjo še danes ponosni. Del te kulture so tudi raznolike narodne noše. "Kar želim poudariti je, da je naša raznolika kulturna dediščina pravzaprav privilegij, ker je velik navdih za sožitje in prijateljstvo navkljub mnogoterim razlikam, ki nas vseeno povezujejo," je dejal.

© FB Visit Kamnik

© FB Visit Kamnik

 

 

DNEVI NARODNIH NOŠ IN OBLAČILNE DEDIŠČINE

Največji etnološki festival v Sloveniji, ki po mnenju britanskega časnika The Guardian spada med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi, so sicer začeli v petek s slavnostnim nagovorom kamniškega župana Slaparja ter nastopom Mestne godbe Kamnik in Društva kamniških mažoretk Veronika. Vsakoletni vrhunec festivala pa je prav nedeljska povorka skozi staro mestno središče, na kateri je letos sodelovali približno 2000 folklorno kostumiranih udeleženk in udeležencev.

Slovenija
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...