Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
dr. Božo Cerar (foto: STA)
dr. Božo Cerar | (foto: STA)

Upokojeni diplomat dr. Cerar presenečen nad ostro retoriko srbskega predsednika Vučića

| 07.09.2022, 13:42 Alen Salihović

Med Slovenijo in Srbijo se je vnel diplomatski spor. Ob koncu obiska predsednika Slovenije Boruta Pahorja v Beogradu je gostitelj Aleksandar Vučić na Pahorjevo pobudo za uvedbo sankcij proti Rusiji odgovoril, da Rusija nikoli ni kršila suverenosti Srbije, kot je to storila Slovenija. Vučićeva izjava se je nanašala na slovensko priznanje Kosova. Slovenija je zaradi Vučićevih izjav na zagovor poklicala veleposlanico Srbije. O tem sporu in skorajšnjim vrhom Brod-Brioni smo se pogovarjali z dolgoletnim diplomatom dr. Božom Cerarjem.

Predsednik Pahor, ki si že oba mandata prizadeva za približevanje Zahodnega Balkana EU je na nedavnem Blejskem strateškem forumu zelo realpolitično opisal vlogo Srbije ter nevarnosti nekaterih njenih aspiracij na Balkanu, na kar se je odzval srbski notranji minister Aleksandar Vulin z drugo sporno izjavo, češ da zaradi "srbskega sveta" ni umrl nihče, zaradi slovenske "samoodločbe za odcepitev" pa se je začela državljanska vojna.

V minulih dneh pa še nova izjava predsednika Vučića, ki je razburil z besedami, da je Slovenija, tako kot npr. Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava. Zaradi teh izjav je bila na zagovor na Mladiko poklicana veleposlanica Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković. Na MZZ so izrazili pričakovanje, da Srbija v prihodnje našega stališča glede Kosova ne bo problematizirala, saj podpora Slovenije Kosovu ni usmerjena proti Srbiji.

»Sama reakcija našega zunanjega ministrstva je bila povsem prava. Se pravi odreagirala je na način, kot je v diplomaciji praksa, na miren pa vendarle odločen način,« je za naš radio dejal upokojeni diplomat tudi nekdanji veleposlanik v ZDA dr. Božo Cerar. Na naše vprašanje ali ga je ostra retorika Vučića presenetila dodal: »Ja, me je, z ozirom na to v kakšnem času je bila ta izjava podana. Torej v času, ko so odnosi med Srbijo in Slovenijo v vzponu. Presenetilo me je tudi glede priložnosti, šlo je za obisk predsednika prijateljske Slovenije in pa seveda tudi, kar se nivoja tiče, ni šlo za izjavo nekega nizkega predstavnika Srbije ampak za predsednika. Zaradi vsega tega se mi zdi, da je bila ta izjava povsem neprimerna. Neprimerna zaradi tega, ker je šlo za enačenje ruske invazije na Ukrajino z mednarodnim priznanjem Kosova. Tukaj pa so kar precejšnje razlike.« 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.