Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (foto: dpa/STA)
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. | (foto: dpa/STA)

Papež: Živimo v tretji svetovni vojni. Ustavimo se!

Novice | 07.09.2022, 11:28 Marjana Debevec

Papež Frančišek je po dopoldanski katehezi pozornost znova usmeril na Ukrajino in na vse vojne po svetu. Povabil nas je, naj vsi postanemo graditelji miru.

»Vabim vas tudi k molitvi, da se bi se po svetu razširili načrti za spravo. Danes živimo v svetovni vojni. Prosim, ustavimo se! Devici Mariji zaupajmo žrtve vsake vojne, na poseben način ljubljeni ukrajinski narod. Iz srca vas blagoslavljam

Papež pozdravlja Ukrajince pri današnji avdienci
Papež pozdravlja Ukrajince pri današnji avdienci © Vatican News

V zadnjem intervjuju, ki ga je dal za portugalski del televizijske hiše CNN je sveti oče povedal, da so mu zdravniki prepovedali potovanje v Moskvo ali Kijev pred obiskom Kazahstana, ki ga čaka drug teden. Slednjega pa so mu le odsvetovali, saj se mu stanje na kolenu ne izboljšuje. Je pa papež povedal tudi, da je v stiku z ukrajinskim in ruskim predsednikom ter da delajo vse, kar je v njihovi moči, da se vojna konča.

Prisluhnimo svojemu srcu

Sveti oče je sicer prejšnji teden začel niz katehez o pomenu razločevanja. Poudaril je, da Bog deluje tudi preko navideznih naključij ali nepričakovanih okoliščin. Sv. Ignacij Lojolski je prvo izkušnjo Boga doživel, ko je prisluhnil svojemu srcu. »Naučiti se moramo prisluhniti lastnemu srcu. Da bi razumeli, kaj se dogaja, katero odločitev sprejeti, kako oceniti določeno situacijo, moramo prisluhniti svojemu srcu. Mi radi poslušamo televizijo, radio, mobilni telefon. V tem smo učitelji poslušanja. Sprašujem pa te: ali znaš prisluhniti svojemu srcu? Ali se ustaviš in se vprašaš, kako je tvoje srce: žalostno, zadovoljno, nekaj išče?.« Da bi sprejemali lepe odločitve, je treba po papeževih besedah prisluhniti srcu.

Novice
Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media) Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: Roke stran!

Več tisoč ljudi se je včeraj zbralo na ulicah in strehah hiš v Kinšasi ter tako pozdravilo papežev prihod v Kongo.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...