Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (foto: dpa/STA)
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. | (foto: dpa/STA)

Papež: Živimo v tretji svetovni vojni. Ustavimo se!

Novice | 07.09.2022, 11:28 Marjana Debevec

Papež Frančišek je po dopoldanski katehezi pozornost znova usmeril na Ukrajino in na vse vojne po svetu. Povabil nas je, naj vsi postanemo graditelji miru.

»Vabim vas tudi k molitvi, da se bi se po svetu razširili načrti za spravo. Danes živimo v svetovni vojni. Prosim, ustavimo se! Devici Mariji zaupajmo žrtve vsake vojne, na poseben način ljubljeni ukrajinski narod. Iz srca vas blagoslavljam

Papež pozdravlja Ukrajince pri današnji avdienci
Papež pozdravlja Ukrajince pri današnji avdienci © Vatican News

V zadnjem intervjuju, ki ga je dal za portugalski del televizijske hiše CNN je sveti oče povedal, da so mu zdravniki prepovedali potovanje v Moskvo ali Kijev pred obiskom Kazahstana, ki ga čaka drug teden. Slednjega pa so mu le odsvetovali, saj se mu stanje na kolenu ne izboljšuje. Je pa papež povedal tudi, da je v stiku z ukrajinskim in ruskim predsednikom ter da delajo vse, kar je v njihovi moči, da se vojna konča.

Prisluhnimo svojemu srcu

Sveti oče je sicer prejšnji teden začel niz katehez o pomenu razločevanja. Poudaril je, da Bog deluje tudi preko navideznih naključij ali nepričakovanih okoliščin. Sv. Ignacij Lojolski je prvo izkušnjo Boga doživel, ko je prisluhnil svojemu srcu. »Naučiti se moramo prisluhniti lastnemu srcu. Da bi razumeli, kaj se dogaja, katero odločitev sprejeti, kako oceniti določeno situacijo, moramo prisluhniti svojemu srcu. Mi radi poslušamo televizijo, radio, mobilni telefon. V tem smo učitelji poslušanja. Sprašujem pa te: ali znaš prisluhniti svojemu srcu? Ali se ustaviš in se vprašaš, kako je tvoje srce: žalostno, zadovoljno, nekaj išče?.« Da bi sprejemali lepe odločitve, je treba po papeževih besedah prisluhniti srcu.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...