Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Direktor NIJZ Milan Krek (foto: Anze Malovrh/STA)
Direktor NIJZ Milan Krek | (foto: Anze Malovrh/STA)

Dr. Krek: Minister Loredan je v tem trenutku najšibkejša točka v zdravstvenem sistemu

Slovenija | 05.09.2022, 14:24 Rok Mihevc

Do vodilnega na ministrstvu in odnosa do zdravstva s strani politike je v kolumni na portalplus.si kritičen nekdanji direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek.

"Minister naj preneha slabiti zdravstveni sistem"

Po treh mesecih lahko rečemo samo to, da je aktualni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v tem trenutku najšibkejša točka v slovenskem zdravstvenem sistemu, je v kolumni na portalplus.si kritičen dr. Milan Krek. Poziva ga, naj preneha slabiti zdravstveni sistem s sprejemanjem zakonov in uredb. "Dajte končno razumeti, da imate opravka z zapletenim sistemom, ki ga je potrebno reševati z dogovori, z dialogom, z empatijo in spoštovanjem do človeškega življenja, ne pa z grobimi posegi, ki so očitno vaša metoda dela, in s katerimi še bolj zapletate stanje v zdravstvu."

Krek ob tem spomni, da je minister interventni zakon dal v parlament brez pogovora, okrca pa tudi premierja Roberta Goloba, ki da dovoli tako naivno eksperimentiranje s slovenskim zdravstvom in denarjem. "Loredanove domislice bomo plačevali z evri prebivalci Slovenije; pa ne le z evri, ampak tudi s slabšim zdravjem in večjim številom smrti, če bo tako "uspešno" nadaljeval z reševanjem slovenskega zdravstva."

Več kot jasno je, da se je Loredan spravil nad direktorja UKC Ljubljana, tako kot se je nad mano, in da ga hoče zamenjati, ker pač nima več zaupanja v njega.

Čudi ga, zakaj zahteva odstop direktorja ljubljanskega UKC-ja

Krek še piše, da minister nikoli ni vodil niti majhne bolnišnice niti zdravstvenega doma, zato da verjetno težko razume, kaj je vodenje zdravstvenega sistema v Sloveniji. Kritičen je tudi do njegovih obljub o skrajšanju čakalnih vrst, saj da do njene realizacije ni prišlo. Čudi ga tudi, zakaj zahteva odstop direktorja ljubljanskega UKC-ja, saj da ima vsaj še šest ostalih zdravstvenih ustanov višji odstotek izgube, pa za njih ni zahteval odstopa direktorjev. "Več kot jasno je, da se je Loredan spravil nad direktorja UKC Ljubljana, tako kot se je nad mano, in da ga hoče zamenjati, ker pač nima več zaupanja v njega. To je klasičen ministrov (politični) argument za zamenjavo direktorja. Skoraj gotovo ima v rokavu človeka (tako kot v mojem primeru), ki ga mora tja nastaviti, ki ima dobro pokrit hrbet z veljaki iz politike in je verjetno tudi znan politik."

Morda bi bil čas, da se prebudi iz predolgega sna na področju zdravstva tudi sedanji predsednik vlade Robert Golob in malo podrobneje pogleda, kaj dela Loredan, še svoj zapis zaključi dr. Milan Krek.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...