Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mati Terezija (foto: Katoliška Cerkev)
Mati Terezija | (foto: Katoliška Cerkev)

Mati Terezija: Splav je največja grožnja miru

Novice | 05.09.2022, 11:10 Marjana Debevec

Spominjamo se 25. obletnice smrti sv. Matere Terezije, revolucionarke z velikim srcem, ki je vse svoje življenje posvetila najbolj ubogim med ubogimi. O tem pričuje tudi nov film z naslovom: Mati Terezija: nihče nima večje ljubezni, ki je bil v teh dneh premierno predstavljen v ZDA in Kanadi.

Klic približati se najrevnejšim med ubogimi je Mati Terezija začutila med svojim misijonskim delom v Indiji. Ustanovila je red Misijonark ljubezni, ki ga je papež potrdil leta 1950. Za svoje izjemno poslanstvo darovanja ubogim je mati Terezija leta 1979 prejela Nobelovo nagrado za mir. »Nikoli ne bom pozabila, ko sem z ulice prinesla človeka, ki je bil ves pokrit s črvi. Videl se je samo njegov obraz. Ko smo ga prenesli v naš dom za umirajoče, je rekel le en stavek: 'Na ulici sem živel kot žival, umrl pa bom kot angel.' In umrl je lepo. Odšel je domov k Bogu,« je ob prejemu nagrade povedala sv. Mati Terezija. Ljubite reveže, je še dodala, in jim nikoli ne obrnite svojega hrbta, saj ga s tem obrnete Kristusu.

Mati Terezija z ubogimi otroki
Mati Terezija z ubogimi otroki © Ljubljanska nadškofija

V javnosti pa še vedno odmevajo njene besede, da je splav največja grožnja miru. »Če je mati sposobna ubiti svojega otroka v lastnem telesu, kaj preprečuje meni in tebi, da se ne bi pobila med seboj?.« Države, ki so legalizirale splav, so po besedah Matere Terezije najrevnejše, saj se bojijo nerojenih otrok. Pozvala je k sprejetju resolucije, v kateri bi se narodi zavezali k zaščiti nerojenih in spodbujanju posvojitev.

Mati Terezija je umrla 5. septembra 1997, stara je bila 87 let. Oktobra leta 2003 jo je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženo, leta 2016 pa jo je k svetnikom prištel papež Frančišek.

Slovenijo je Mati Terezija obiskala leta 1980. Sedem let pozneje so v Ljubljano Ježico prišle njene sestre, ki so leta 2006 odprle še Zavetišče Božjega usmiljenja za brezdomce.

Kapela na Radiu Ognjišče
Kapela na Radiu Ognjišče © Rok Mihevc

Današnji godni dan je tudi praznik za našo radijsko družino, saj je sv. Mati Terezija skupaj s sv. p. Pijem sozavetnica naše kapele. Slovesen dan smo praznovali z dopoldansko sveto mašo.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...