Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ukrajinski otroci na morju (foto: Mojca Kepic)
Ukrajinski otroci na morju | (foto: Mojca Kepic)

Ukrajinski otroci na morju za trenutek pozabili na vojno

Sociala | 02.09.2022, 13:45 Rok Mihevc

Slovenska karitas je v poletnem času po različnih krajih organizirala vrsto aktivnosti za otroke in družine v stiski, od manjših taborov na morju ali v hribih, delavnic in različnih dni za otroke do letovanj v večjem obsegu, ki potekajo v Portorožu. V počitniške programe je bilo vključenih več kot 800 otrok. Manjši del taborov in letovanj pa je bil namenjen tudi ukrajinskim otrokom. Ti so bili vključeni tudi druge programe.

Skozi igro približali slovenski jezik in kulturo

"Letošnje poletje je bilo zagotovo drugačno za številne otroke, ki so zavetje pred vojno našli v Slovenijo. Številni med njimi so se vključili v slovenske šole," pišejo na Slovenski karitas in dodajajo, "da je konec avgusta v Zavodu sv. Stanislava potekal Ukrajinski teden za slovenske in ukrajinske otroke, ko so prostovoljci programa youngCaritas pripravili različne aktivnosti, "da so otrokom na prijazen način, skozi igro približali slovenski jezik in kulturo. Hkrati pa so jim omogočili lepo in kvalitetno preživet delček poletja."

© Mojca Kepic

Počitnice namenjene tudi razbremenitvi od vojnih travm

Zadnje dni poletja je v sodelovanju z Župnijo Portorož in s podporo Slovenske karitas potekalo letovanje za 37 otrok iz Ukrajine in njihovih spremljevalcev, ki ga je organizirala Karitas Ukrajina - SPES. "Počitnice so namenjene razbremenitvi od vojnih travm in predvsem, da se otroci naužijejo malo poletnih radosti – morja, sonca, igre, plesa … Kljub jezikovnim in kulturnim razlikam drug drugega bogatimo." Nekaj ukrajinskih družin pa je na oddih preko poletja odšlo na Rakitno.

© Mojca Kepic

© Mojca Kepic

 

 

Sociala, Pozitiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...