Slavi Košir
Miha Močnik
Marta Jerebič
Papež Janez Pavel I. (foto: Wikipedia)
Papež Janez Pavel I. | (foto: Wikipedia)

Smehljajoči papež od danes naprej blažen

04.09.2022, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega. Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla I., ki se je rodil 17. oktobra 1912 kot Albino Luciani na severu Italije, je po podatkih portala Vatican News trajal 43 let. Dekret o priznanem čudežu, ki je bil odobren 13. oktobra lani in je odprl vrata za beatifikacijo, se nanaša na ozdravitev brazilske deklice z nevrološko boleznijo leta 2011.

Že v soboto zvečer je v baziliki svetega Janeza v Lateranu potekalo večerno molitveno bdenje, ki ga je vodil generalni vikar rimske škofije kardinal Angelo De Donatis. Molitveni večer je bil bogat s petjem in branjem besedil, ki jih je napisal Janez Pavel I.

Albino Luciani

... se je rodil 17. oktobra 1912 na severu Italije. Njegova mati je bila verna, oče pa je veljal za socialista in revolucionarja. Po posvetitvi za duhovnika je naredil doktorat na papeški univerzi Gregoriana v Rimu. Z imenovanjem za škofa je leta 1969 zasedel mesto patriarha Benetk. Na Petrov sedež je bil izvoljen 26. avgusta 1978. Prvič v zgodovini papeštva si je izbral dvojno ime, kot znamenje nadaljevanja reform drugega vatikanskega koncila – Janez XXIII. je koncil sklical, Pavel VI. pa ga je zaključil. Kot papež je bil znan po svoji skromnosti.  Zavrnil je običajno kronanje in nošenje na nosilnici. Prav tako je namesto dotlej običajne množine v papeških govorih uporabljal ednino.

Zaradi svojih nagovorov je hitro pridobil na izjemni priljubljenosti. Večkrat se je med ljudmi sprehajal v običajnih oblačilih in se izogibal protokolu. Janez Pavel I. se je v zgodovino zapisal tudi kot smehljajoči papež.


Že po 33 dneh v papeški službi je v noči na 29. september 1978 umrl, domnevno zaradi srčnega napada. Star je bil 65 let. Njegovo papeževanje velja za enega najkrajših pontifikatov v zgodovini katoliške cerkve.

Slovesnosti njegove beatifikacije se je udeležila tudi 22-letna Brazilka Candela Giarda, ki je leta 2011, ko je bila stara enajst let, ozdravela na njegovo priprošnjo, potem ko je skoraj umrla zaradi težke oblike encefalopatije. Popoldne je sodelovala tudi pri zahvalni maši za beatifikacijo papeža Janeza Pavla I.

Za priznanje svetništva je sicer potreben še en čudež na njegovo priprošnjo, ki pa se mora zgoditi po beatifikaciji.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...