Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Rend Collective (foto: Rend Collective)
Rend Collective | (foto: Rend Collective)

Irska skupina, ki nas spodbuja, da preštejemo blagoslove

Ritem srca | 27.08.2022, 10:00 Andrej Jerman

Ritem srca nas je tokrat z glasbo popeljal na severno Irsko, od kjer prihaja zanimiva krščanska folk-rock zasedba Rend Collective. Zase pravijo, da so bolj družina kot pa glasbena skupina.

Vprašali so se, "kaj v praksi pomeni slediti Jezusu Kristusu"

Njihovi začetki segajo v skupna študentska leta, ko so bili člani skupine mladih odraslih v lokalni cerkvi v kraju Bangor in so si skupaj poskušali odgovoriti na vprašanje "kaj v praksi pomeni slediti Jezusu Kristusu". Kot pravi Gareth Gilkeson, bobnar in vodja zasedbe, je skupina nastala kot odgovor na skupna iskanja. Eden od njihovih večjih strahov za samo Cerkev je ta, da bi se prepustili "razvedrilnemu" pristopu. Da so torej na eni strani ljudje na odru, na drugi pa je t.i. publika. In kot dodaja Gareth, je ideja o Kristusovem telesu drugačna: da smo namreč vsi združeni in vsi slavimo Boga.

Rend Collective
Rend Collective © Rend Collective

The Lighthouse – Svetilnik

V mojem boju in mojih dvomih,
ko sem poražen, Ti me ne zapustiš.
Tvoja neizmerna ljubezen me vodi naprej,
Ti si mir mojega razburkanega morja.

Moj svetilnik
ki siješ v temi, Tebi bom sledil.
Zaupal bom obljubi,
Ti me varno vodil boš k obali.

Album je širok in radodaren objem Boga

Dovolj širok, da doseže in se ovije okoli katerekoli nalepke, ki jih nalepimo sebi ali drugim. Drzna in pronicljiva trditev iz Janezovega evangelija, kjer v 3. poglavju piše "Bog je namreč tako ljubil svet, da se nihče, ki vanj veruje, ne bi pogubil" ali "God so loved THE WORLD so that WHOSOEVER believes in Him shall not perish." Od tod torej izvira tudi naslov albuma "Whosoever" oz. če bi poskušali ujeti direkten pomen besede v slovenskem jeziku "Kdorkoli". In kot pravijo Rend Collective, je ta obljuba iz Janezovega evangelija dana brez drobnega teksta ali posebnih opomb in tako presega neumne delitve in meje, ki jih postavljamo med nas. In še boljša novica je, da ta obljuba vključuje vse ljudi, ki jih imam rad, tiste, ki jih s težavo prenašam in vključuje tebe in mene.

Whosoever - »Kdorkoli«

Na novem albumu najdemo tudi energično pesem "Let it roll",  v kateri pojejo o pesmi, ki jo pojejo Bogu v slavo in čast, v njej pa spodbujajo k spremembi, k pravičnosti, k akciji ...

Oddaja Ritem srca, ki je na sporedu vsak petek ob 21.30, je posvečena sodobni krščanski glasbi. V njej poročamo o festivalih, koncertih, slavljenjih in podobnih dogodkih. Spoznavamo slovenske in tuje izvajalce ter predstavljamo nove izide.

Let It Roll

V pesmi Plans – "Načrti" pa poslušalca spominjajo, da ima tudi v najtežjih preizkušnjah Bog za nas načrt. Pot naprej. In četudi se zdi naša molitev neuslišana, je morda cilj te poti drugačen od naših predstav ... A Bog ve zakaj in čemu. Pesem, ki vabi k zaupanju torej.

Plans

Pisanje pesmi oseben in ranljiv proces za bend

Oddajo, v kateri smo predstavili nekaj najnovejših pesmi te skupine, smo zaključili z nekoliko starejšo uspešnico skupine, ki pa zanje predstavlja pomemben del poti, ki so jo kot zasedba morali prehoditi. Pisanje pesmi »Counting every Blessing« je bil oseben in ranljiv proces za bend. Nastala je v času potrtosti in razočaranja, skupina pa je sprejela zavestno odločitev, da bodo začeli preštevati blagoslove, ki so jim bili dani ... namesto, da bi se ozirali drugam in se primerjali z drugimi. Gareth Gilkeson, vodja zasedbe, pripoveduje: "Zgodi se, da veliko časa namenimo temu, kar nimamo, namesto, da bi bili hvaležni za to, kar imamo. Naš čas na socialnih omrežjih, ko primerjamo naša življenja z življenji drugih, nam krade veselje in nas pušča prazne. Bog nam je namreč dal tako veliko in disciplinirati je treba naše misli, da mislijo na vse blagoslove, in se ne zagnojijo ob tem, kar mislimo, da nam manjka."

Counting Every Blessing

 

Ritem srca, Glasba
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...