Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Vodnikov dom (foto: Rok Mihevc)
Vodnikov dom | (foto: Rok Mihevc)

»Če ni vode niti za čaj, potem odpade tudi tuš«

Svetovalnica | 19.08.2022, 07:38 Maja Morela

Tudi v planinskih kočah se spopadajo s pomanjkanjem vode. Ta je v večino napeljana iz zajetij, ki jih polnijo naravni izviri in običajno ležijo na težje dostopnih mestih. V Triglavskem domu na Kredarici, ki je največja gorska postojanka pri nas, so zaradi varčevanja z vodo omejili število gostov.

Podpovprečna količina padavin tudi v gorah

Vso vodo, ki jo uporabljajo v visokogorskih kočah, je treba ujeti, bodisi v obliki dežja, naravnih izvirov ali z ledenikov, kjer sploh še so. Letos je tudi v gorah padla podpovprečna količina padavin, zato se oskrbniki koč s pomanjkanjem vode soočajo po svojih najboljših močeh. Po večini gorskih domov so zmanjšali porabo vode, v nekaterih se ni več mogoče tuširati. Gorski reševalec Jani Bele, ki smo ga gostili v Svetovalnici: »Ljudje so navajeni, da se vsak dan stuširajo in te navade prenesejo tudi v hribe. Ne ozirajo se, da je sedaj praktično že dobra dva meseca obdobje lepega vremena, brez padavin in to se močno odraža pri planinskih kočah. Na Kredarici se ni možno umiti v tisti umivalnici, kjer so stranišča.«

Zaprti tuši

Če ni vode niti, da bi skuhali čaj, potem vsakršno tuširanje, ali pretirano umivanje odpade, še poudarja Bele. Ukrepom na Kredarici sledijo tudi v drugih kočah. Oskrbnik Mihovega doma na Vršiču Aleš Štefe na vprašanje, kako so pri njih omejili porabo vode, odgovarja: »Tuše smo bili prisiljeni zapret. Če pride nek uporabnik z daljše ture, mu dovolimo res kratko tuširanje, ravno toliko, da se splakne, sicer pa ne. Večina jih povsem razume, so pa tudi nekateri, ki imajo do tega manj razumevanja na žalost.«

Koristni napotki za varno hojo v gorah

Planinska poletna sezona se preveša, a izletnikov, planincev in drugih obiskovalcev bo v gorah veliko tudi v prihodnjih tednih, če bo vreme to omogočalo. Slišali ste nekaj koristnih nasvetov, ki vam utegnejo priti zelo prav. Z nami je bil gorski reševalec Jani Bele. Prisluhnite oddaji tukaj.

Gorski reševalec Jani Bele in voditelj Blaž Lesnik, ki je tudi sam navdušen gornik
Gorski reševalec Jani Bele in voditelj Blaž Lesnik, ki je tudi sam navdušen gornik © Rok Mihevc


Prilagodili tudi obratovanje kuhinje

A večjih problemov do zdaj pri razumevanju ukrepov s strani turistov oziroma planincev niso imeli. Štefe je povedal tudi, da so morali prilagoditi obratovanje kuhinje, ki z izdajo hrane preneha prej kot ponavadi. Le na ta način lahko zagotovijo, da se voda do naslednjega dne spet nateče. Letošnje razmere so jih primorale v iskanje novih rešitev za oskrbo z vodo. In kako bodo v prihodnje poskrbeli za dodatne vodne vire? »Tako, da bomo v prihajajoči sezoni skušali iz enega izvira vodo pripeljat v naš rezervoar,« je za naš radio še povedal Štefe.

Svetovalnica, Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.