Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Hrvaški duhovnik Ivan Dominik Iličić je maševal za žrtve totalitarnih režimov (foto: osebni arhiv)
Hrvaški duhovnik Ivan Dominik Iličić je maševal za žrtve totalitarnih režimov | (foto: osebni arhiv)

Hrvaški duhovnik maševal blizu Golega otoka

Svet | 03.09.2022, 06:00 Rok Mihevc

Zanimive in pretresljive fotografije je na svojem Facebook profilu objavil hrvaški duhovnik Ivan Dominik Iličić, ki je dopustoval blizu Golega otoka in sosednjega Sv. Grgruja.

Oba kraja sta simbol strašnega mučenja in trpljenja, na otoku sv. Grgur je bila kaznilnica za ženske, o kateri se, kot piše duhovnik, manj ve in govori. "Tudi če je bil nekdo zločinec, (čeprav mnogi, ki so morali biti tam, niso bili), si ne zasluži nečloveškega ravnanja in poniževanja."

Ivan Dominik Iličić je tako na tem otoku obhajal sveto mašo v čast blaženemu Alojziju Stepincu, za vse žrtve totalitarnih režimov, posebej za tamkajšnje trpinčene ženske. Na Golem otoku je molil tudi sveti križev pot in rožni venec Božjega usmiljenja. "Naj Gospod našemu ljudstvu ozdravi rane preteklosti in nas popelje v blagoslovljeno prihodnost. Najzvestejši odvetnik, stopi na branik in varuj našo sveto vero in dom," je še zapisal hrvaški duhovnik.

Ivan Dominik Iličić
Ivan Dominik Iličić

Svet, Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...