Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Draga 2020 (foto: Youtube Draga 2020)
Draga 2020 | (foto: Youtube Draga 2020)

Konec tedna bo Draga 2022

Slovenci po svetu | 31.08.2022, 18:32 Matjaž Merljak

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu se bo petek začel bogat tridnevni spored letošnjih 57. študijskih dnevov Draga, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev.

Med nastopajočimi bodo nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, zgodovinar in novinar Jože Možina, teolog Janez Juhant in nekdanji zunanji minister Anže Logar.

Že na samem začetku bo udeležence nagovoril predsednik Slovenije Borut Pahor, v soboto pripravljajo hommage tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, v nedeljo pa bosta tudi sveta maša in podelitev Peterlinove nagrade (prejemnik bo dolgoletni predsednik Slovenske prosvete Marij Maver).

Dogajanju bo vse dni mogoče slediti tudi po spletu.

Vzporedno poteka tudi Draga mladih, ki jo prireja društvo Mladih v odkrivanju skupnih poti. Obravnavajo tematiko vpliva družbenih omrežij. Osrednji dogodek bo v soboto z okroglo mizo.

Program Drage 2022
Program Drage 2022 © Slovenska prosveta

Slovenci po svetu
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...

O avtorju