Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Vatican media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican media)

Papežev nagovor kardinalom neposreden in izzivalen

Cerkev po svetu | 31.08.2022, 14:48 Tone Gorjup

S sveto mašo v baziliki sv. Petra se je končalo dvodnevno srečanje kardinalov, ki so s papežem Frančiškom razmišljali o apostolski konstituciji Praedicate Evangelium (predikáte evangélijum). Razprave o prenovi rimske kurije in napoved Jubileja upanja 2025 zaenkrat ostajajo zastrte, papežev nagovor kardinalom pri maši pa je bil neposreden in izzivalen.

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali © Vatican media

Dvojno začudenje

Papež Frančišek je pri umestitvi novih kardinalov poudaril, naj bo njihova apostolska gorečnost podobna ognju, včeraj pa je kardinalski zbor spomnil na njihovo osnovno poslanstvo. Ob božji besedi jih je opozoril na dvojno začudenje. Pavlovo začudenje pred Božjim načrtom odrešenja, ki ga je tako prevzel, da je bil ves v Kristusu, v Njem, da se je prepustil njegovemu duhu. Drugo pa je začudenje učencev ob srečanju z vstalim Jezusom, ki jih pošilja v svet ... Pojdite v Galilejo! Po papeževih besedah tisto Galilejo, v kateri smo slišali Gospodov klic, v kateri smo čutili pogled Gospoda, ki nas je poklical. Šele, če smo sposobni čudenja, pa tudi iskrenega vsakodnevnega iskanja božjih načrtov lahko prispevamo k prenovi Cerkve, v službi katere bi morali biti.

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali © Vatican media

Kako je s tvojo sposobnostjo začudenja?

In kdo je služabnik Cerkve? Papež odgovarja: "Nekdo, ki se zna čuditi pred Božjim načrtom in ki v tem duhu goreče ljubi Cerkev ter je pripravljen služiti njenemu poslanstvu, kjer in kakor hoče Sveti Duh. Takšen je bil apostol Pavel. Iz njegovih pisem vidimo, da njegovo apostolsko navdušenje in skrb za skupnosti vedno spremlja hvaležnost Bogu in občudovanje njegovih del. Bil je poln začudenja." In to je po mnenju papeža morda merilo, termometer našega duhovnega življenja. Zatem je zbrane znova vprašal, "dragi brat, draga sestra, ki smo skupaj tukaj: Kako je s tvojo sposobnostjo začudenja? Ali pa si se tako navadil ali navadila, da si jo izgubil? Si še sposoben čuditi se?"

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali © Vatican media

Papež je ob koncu zbrane izročil Mariji, Materi Cerkve, ki je vse stvari gledala in z občudovanjem nosila v svojem srcu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...