Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican media)

Papežev nagovor kardinalom neposreden in izzivalen

Cerkev po svetu | 31.08.2022, 14:48 Tone Gorjup

S sveto mašo v baziliki sv. Petra se je končalo dvodnevno srečanje kardinalov, ki so s papežem Frančiškom razmišljali o apostolski konstituciji Praedicate Evangelium (predikáte evangélijum). Razprave o prenovi rimske kurije in napoved Jubileja upanja 2025 zaenkrat ostajajo zastrte, papežev nagovor kardinalom pri maši pa je bil neposreden in izzivalen.

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali © Vatican media

Dvojno začudenje

Papež Frančišek je pri umestitvi novih kardinalov poudaril, naj bo njihova apostolska gorečnost podobna ognju, včeraj pa je kardinalski zbor spomnil na njihovo osnovno poslanstvo. Ob božji besedi jih je opozoril na dvojno začudenje. Pavlovo začudenje pred Božjim načrtom odrešenja, ki ga je tako prevzel, da je bil ves v Kristusu, v Njem, da se je prepustil njegovemu duhu. Drugo pa je začudenje učencev ob srečanju z vstalim Jezusom, ki jih pošilja v svet ... Pojdite v Galilejo! Po papeževih besedah tisto Galilejo, v kateri smo slišali Gospodov klic, v kateri smo čutili pogled Gospoda, ki nas je poklical. Šele, če smo sposobni čudenja, pa tudi iskrenega vsakodnevnega iskanja božjih načrtov lahko prispevamo k prenovi Cerkve, v službi katere bi morali biti.

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali © Vatican media

Kako je s tvojo sposobnostjo začudenja?

In kdo je služabnik Cerkve? Papež odgovarja: "Nekdo, ki se zna čuditi pred Božjim načrtom in ki v tem duhu goreče ljubi Cerkev ter je pripravljen služiti njenemu poslanstvu, kjer in kakor hoče Sveti Duh. Takšen je bil apostol Pavel. Iz njegovih pisem vidimo, da njegovo apostolsko navdušenje in skrb za skupnosti vedno spremlja hvaležnost Bogu in občudovanje njegovih del. Bil je poln začudenja." In to je po mnenju papeža morda merilo, termometer našega duhovnega življenja. Zatem je zbrane znova vprašal, "dragi brat, draga sestra, ki smo skupaj tukaj: Kako je s tvojo sposobnostjo začudenja? Ali pa si se tako navadil ali navadila, da si jo izgubil? Si še sposoben čuditi se?"

Papež Frančišek in kardinali
Papež Frančišek in kardinali © Vatican media

Papež je ob koncu zbrane izročil Mariji, Materi Cerkve, ki je vse stvari gledala in z občudovanjem nosila v svojem srcu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...