Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papežev nagovor kardinalom (foto: VaticanMedia)
Papežev nagovor kardinalom | (foto: VaticanMedia)

Ogenj naj bo simbol apostolske gorečnosti!

Novice | 28.08.2022, 13:07 Tone Gorjup

Po včerajšnjem konzistoriju ima Katoliška cerkev dvajset novih kardinalov. Med obredom umestitve jim je papež Frančišek dal škrlatna pokrivala in kardinalske prstane, novi kardinali pa so obljubili zvestobo njemu in Cerkvi.

Papež je za izhodišče svojega nagovora novim in vsem prisotnim kardinalom vzel stavek iz Lukovega evangelija: »Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel!«

»Ta stavek je oster in nas zadene kot puščica,« je dejal papež, a zatem opozoril, da imata v Svetem pismu ogenj in plamen bogat simbolni pomen. Med drugim je ogenj simbol močnega plamena Božjega Duha, ki odseva strastno ljubezen, ki vse očiščuje, prerodi in preobrazi.

V nadaljevanju je spregovoril o ognju Duha, ki poživlja, ki posameznika usposablja za velike in tudi male stvari. Ta ogenj je tudi simbol apostolske gorečnosti, ki naj jo imajo kardinali.

»Kardinal ima Cerkev rad z vedno enakim duhovnim ognjem, če se ukvarja z velikimi ali majhnimi vprašanji, če se srečuje z velikimi osebnostmi tega sveta, kar se pogosto mora, ali z majhnimi, ki so veliki pred Bogom.«

Za zgled jim je dal dolgoletnega državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Casarolija, ki je s svojim odprtim pogledom, z modrim in potrpežljivim dialogom spremljal nova obzorja Evrope po hladni vojni. Čeprav je bil domač v visoki diplomaciji, je z enako zavzetostjo tedensko obiskoval mlade prestopnike v rimskem zaporu za mladoletne.

Papež je spomnil še na vietnamskega kardinala Van Thuana, ki je trinajst let preživel v samici. Po besedah papeža je bil poklican, da bi pasel Božje ljudstvo v izredno težkih okoliščinah 20. stoletja, hkrati pa ga je ogenj Kristusove ljubezni spodbujal, da je skrbel za dušo ječarja, ki je varoval vrata njegove celice.

Papež se je zatem znova vrnil k Jezusu in njegovi želji, da prinese ogenj na svet. Gre za skrivnostni božji ogenj, ki ga želi na novo prižgati na bregovih našega vsakdanjega življenja. Jezus nas kliče po imenu; nas pogleda v oči in vpraša: Ali lahko računam na vas?«

Papež Frančišek je zatem tudi sam vprašal kardinale: »Ali lahko računam nate?« In spomnil, da je to Gospodovo vprašanje. Nazadnje jih je povabil k molitvi za kardinala Waja, ki je prišel na konzistorij v Rim, a je moral zaradi težav s srcem v bolnišnico.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...