Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinali (foto: Katoliška cerkev)
Kardinali | (foto: Katoliška cerkev)

Vatikan te dni rdeč

Cerkev po svetu | 27.08.2022, 06:06 Marta Jerebič

V Vatikanu je te dni pestro, saj se zaradi kardinalskega konzistorija v večnem mestu mudi celoten zbor kardinalov. Potem ko bo papež danes umestil 21 novih kardinalov, bo v ponedeljek sledilo dvodnevno srečanje, na katerem se bodo seznanili s podrobnostmi reforme rimske kurije.

Novi kardinali tudi iz obrobja dogajanja Cerkve

Sociolog dr. Igor Bahovec nove kardinale razvršča v tri skupine. »Nekaj je kurijskih, nekaj iz velikih Cerkva – Italije, Francije, Brazilije. Tisto, kar bi pa izpostavil, je pa to, da so tudi kardinali iz Vzhodnega Timorja, iz Singapurja, iz Mongolije, torej tisti, ki so bili na obrobju dogajanja Cerkve, do zdaj morda niso bili tako slišani.«

Dr. Igor Bahovec
Dr. Igor Bahovec © Izidor Šček

Pozitivno in dobro za prihodnost Cerkve

Kakšno sestavo kardinalskega zbora torej dobivamo? Večino kardinalov volivcev je imenoval papež Frančišek, ki je izbiral globalno. »Svet, kultura, se v tem smislu globalizacije razvija. Tudi cerkev je v zadnjih 10. letih postala mnogo bolj globalna in se mi zdi, da torej se zelo velik znak, da vprašanja, ki so globalna, morajo imeti globalni okvir ljudi, da nanje odgovarja. Sam vidim to nekaj zelo pozitivnega in dobrega za prihodnost Cerkve.« Kardinali se bodo v ponedeljek in torek seznanjali s podrobnostmi reforme rimske kurije.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...