Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Papež: Vojna je norost!

Papež in Sveti sedež | 24.08.2022, 11:04 Marjana Debevec

Papež Frančišek je z mislijo na Vnebovzeto Marijo danes sklenil niz katehez o starosti. Tudi mi bomo v nebesih z našimi telesi. Gotovo ne enako kot Jezus ali Marija, vendar bomo po obrazih prepoznavni, je dejal sveti oče.

"Dragi bratje in sestre, še posebej vi ostareli: najboljše v življenju šele pride. Gospodova in naša Mati, ki je odšla pred nami v nebesa, naj nam povrne vznemirjenost pričakovanja. Bodimo pozorni, dragi ostareli, moji sovrstniki. On naj pričakuje. Manjka le še en prehod in potem bo praznik," je ob sklepu kateheze dejal sveti oče.

Obe deželi sem posvetil Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Naj ona, prava mati, bdi nad tema ljubljenima narodoma.

Po šestih mesecih vojne v Ukrajini pa je papež znova pozval k vzpostavitvi miru. Posebej se je spomnil mnogih umrlih, begunskih in ranjenih otrok. Opozoril je na krutost in norost vojne. Njegov poziv objavljamo v celoti.

»Znova vas vabim, da Gospoda prosimo za mir za ljubljeni ukrajinski narod, ki že šest mesec preživlja grozote vojne. Prosim, da se opravijo konkretni koraki za končanje vojne ter se prepreči tveganje za jedrsko katastrofo v Zaporožju. V srcu nosim zapornike, posebej tiste, ki so najbolj ranljivi. Oblasti prosim, naj storijo vse za njihovo osvoboditev.

Posebej mislim na otroke, mnogi so umrli, številni so begunci, drugi so ranjeni. Mnogi ukrajinski in ruski otroci so ostali sirote. Osirotelost nima narodnosti. Izgubili so očeta ali mamo: tako Rusi kot Ukrajinci.

Mislim na tako veliko krutost in na mnoge nedolžne, ki plačujejo za norost na vseh straneh. Vojna je namreč norost. Nihče, ki je v vojni, ne more reči, da ni nor. Norost vojne. Mislim na tisto ubogo dekle, ki je umrlo v avtu, potem ko je pod njenim avtomobilskim sedežem eksplodirala bomba v Moskvi. Vojno vedno plačajo nedolžni.

Pomislimo na to in si ponovimo, da je vojna norost. Tisti, ki služijo z vojno in s prodajo orožja, so zločinci, ki ubijajo človeštvo.

Pomislimo tudi na druge narode, ki so že dolgo časa v vojni: Sirija že več kot deset let, pomislimo na vojno v Jemnu, kjer mnogi otroci trpijo zaradi lakote. Pomislimo na Rohinge, ki krožijo po svetu, ker so bili pregnani iz svoje dežele.

Danes, šest mesecev po začetku vojne, pa posebej pomislimo na Ukrajino in Rusijo. Obe deželi sem posvetil Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Naj ona, prava mati, bdi nad tema ljubljenima narodoma. Naj pogleda na Ukrajino, na Rusijo in nam prinese mir, ki ga tako zelo potrebujemo.«

Papež in Sveti sedež
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...