Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Mirenski grad (foto: Skupaj za Kras)
Mirenski grad | (foto: Skupaj za Kras)

Skupaj za Kras

Novice | 22.08.2022, 10:57 Marjana Debevec

Naj ogenj združuje, ne ločuje, je geslo kampanje Skupaj za kras. Tri prizadete občine so v skupni akciji, namenjeni obnovi pogorišča, zbrale že več kot 30 tisoč evrov.

Zaživela je nova spletna stran Skupaj za Kras, ki poziva k darovanju za obnovo Krasa po požaru, obenem pa prinaša informacije o raznih dobrodelnih akcijah in projektih obnove.

Poklicali smo direktorico Turizma Miren Kostanjevica Ariano Suhadolnik. »Med prvimi aktivnostmi načrtujemo čistilne akcije, kajti na pogorišču je ostalo veliko plastike, potem bodo akcije pogozdovanja. Zavod za gozdove vzpostavlja semensko banko, ker se iščejo primerna drevesa, ki bi pomenila neko dolgoročno varnost in obnovo habitata za izgnane gozdne živali.« Obnovili bodo pašnike, sadili medovita drevesa in obnovili kraške suhogradne zidove, ki so pomemben del identitete, v času požara pa jih je bilo zaradi nujnih posegov veliko porušenih.

Cesta proti Krasu
Cesta proti Krasu © Skupaj za Kras

Ker vse to zahteva veliko sredstev, so se tri najbolj prizadete občine povezale v pobudi Skupaj za Kras. Darujete lahko na transakcijski račun, preko SMS sporočila na 1919 Kras5 in Kras10, ali pa tudi z nakupom katerega od predmetov na dobrodelni dražbi. »Zelo nas veseli, da so naša prizadevanja za hitrejšo obnovo pogorelega Krasa podprli tudi umetniki, glasbeniki, vinarji, oblikovalci, znani slovenski športniki in ponudili številne predmete, ki imajo posebne zgodbe na dražbo. Na licitaciji bodo do 29. 9., ko se bo na Cerju odvil velik dobrodelni koncert.« Suhadolnikova vabi k spremljanju spletne strani Skupaj za Kras, saj na njej objavljajo vsak dan nove dražbene predmete.

Pot miru
Pot miru © Skupaj za Kras

Ob tem pa povejmo, da je bila do konca tedna odstranjena večina lesa, ki so ga gozdarji interventno posekali z namenom preprečevanja širjenja požara na Goriškem Krasu. Do konca septembra bodo pripravili sanacijski načrt za ponovno oživitev gozdov po požaru. Ti se bodo lahko obnavljali tudi desetletje ali več.

Požgan gozd
Požgan gozd © Skupaj za Kras

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...